dorsz zapiekany z ziemniakami i pomidorami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki i krótko podsmażyć na patelni nadającej się do pieczenia. Ryby należy oczyścić z wnętrzności, przetworzyć i umyć. Podziel go na porcje i natrzyj solą. Pokrój małe bulwy ziemniaka w plasterki i usmaż na oleju roślinnym.
połóż dorsza na cebuli. Umyj pomidory, a także pokrój w kółka. Przykryj je kawałkami ryby na patelni i posyp solą i pachnącymi przyprawami. Aby ryba była bardziej soczysta, dodaj 4 łyżki wody. Przykryj kawałki ryby smażonymi ziemniakami, przykryj patelnię pokrywką i włóż do nagrzanego piekarnika na pół godziny.
gotowa ryba jest dobra z natką pietruszki i sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dorsz wędzony na gorąco - 115 kcal/100g
- Dorsz smażony - 111 kcal/100g
- Dorsz pieczony - 90 kcal/100g
- Dorsz wędzony - 94 kcal/100g
- Dorsz gotowany - 78 kcal/100g
- Dorsz z grilla - 172 kcal/100g
- Dorsz świeży - 78 kcal/100g
- Dorsz solony - 98 kcal/100g
- Dorsz duszony - 101 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
