skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania ciasta możesz użyć twarogu w brykietach lub jeśli masz ziarnisty twaróg – możesz go przetrzeć przez sito lub zmielić za pomocą blendera. Lepiej jest, aby nie pozostały duże ziarna, aby ciasto było bardziej jednorodne.
Krok 2:
W głębokiej filiżance ubijam dwa jajka z cukrem i solą. Dodaję przygotowany twaróg i dokładnie mieszam składniki ręczną trzepaczką lub mikserem.
Krok 3:
Następnie dodaj wanilinę i dwie łyżki stołowe olej roślinny i mieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję. Następnie dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatam miękkie ciasto. Najpierw szpatułką, a gdy ciasto stanie się tak gęste, że trudno jest wymieszać łopatką, przenosimy je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniatamy rękami .
Krok 4:
Ciasto powinno być miękkie. Ciasto rozwałkowuję na kiełbasę i dzielę na 8 równych części. Możesz również podzielić ciasto na 10 lub 12 części. Im mniejsze bułeczki, tym bardziej będą rosły podczas pieczenia.
Krok 5:
Nadaję każdemu kawałkowi zaokrąglony kształt. Formuję bułki. (Jeśli kulki nie są równe i okrągłe, to w porządku, wyprostują się podczas pieczenia.) Układam bułki na blasze do pieczenia z pergaminem. Posmaruj bułki żółtkiem na wierzchu i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. (Czas pieczenia zależy od funkcji piekarnika)
wielu nie lubi domowego twarogu, woląc kupować masę twarogową w sklepie. I na próżno! Ten produkt jest bogaty w wapń i jest bardzo dobry dla organizmu. Możesz pokochać zdrowy produkt poprzez pieczenie! Pieczenie twarogu jest również zdrowe, podobnie jak świeży twaróg. Dziś chcę zaoferować przepis na delikatne bułki twarogowe bez drożdży. Pieczenie bez drożdży jest zdrowe i smaczne!
A bułki twarogowe bez drożdży są bujne, delikatne i przygotowywane bardzo prosto i szybko. To idealna opcja na śniadanie!
bułki nie są zbyt słodkie, więc jeśli chcesz, możesz bezpiecznie dodać do nich dowolne nadzienie – na przykład gotowane mleko skondensowane lub dżem.
bułki są spożywane w mgnieniu oka! Świetnie nadają się na śniadanie lub podwieczorek ze szklanką mleka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g