owsianka Grochowa bez namaczania w garnku

pyszne, satysfakcjonujące, zdrowe, szybkie i niedrogie! Owsianka grochowa bez namaczania to przepis, który pomoże Ci, gdy zapomnisz lub nie masz czasu na wstępne przygotowanie grochu. Owsianka nadal okaże się gotowana i miękka dzięki małym sekretom.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 71 % 10 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę grochową bez moczenia w rondlu? Do przygotowania takiej owsianki najlepiej nadaje się posiekany groszek. Pod względem użytecznych właściwości nie jest gorszy od całości, ale mięknie znacznie szybciej. Pomoże również zagotować groszek niewielką ilością sody. I jeszcze jedno zalecenie, jak szybko ugotować groszek. Sól pod koniec gotowania, pięć minut przed końcem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj groszek, usuwając zanieczyszczenia i niepotrzebne zanieczyszczenia. Następnie opłucz go pod chłodną bieżącą wodą. Dokładnie spłucz, aż woda przestanie być mętna i będzie czysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej groszek do rondla i zalej zimną wodą. Aby groszek gotował się szybciej, weź patelnię z grubym dnem lub żeliwem. Umieść garnek na kuchence na średnim ogniu i zagotuj wodę. Następnie zmniejsz ogień i gotuj groszek przez 40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po zagotowaniu wody z groszkiem uważaj na tworzenie się piany. Z reguły, jeśli groszek został wcześniej namoczony przez kilka godzin, prawie nie będzie piany. Ale ponieważ gotujemy groszek bez namaczania, powstanie dużo piany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    20-25 minut po ugotowaniu dodaj sodę do groszku. Nie dodawaj całej objętości od razu, ponieważ zaczyna się silne pienienie. I istnieje ryzyko, że płyn wyleje się z rondla. Dlatego zasypiaj w dwóch zestawach. Po dodaniu sody gotuj groszek przez kolejne 15-20 minut. Aby owsianka się nie przypaliła, często ją mieszaj. Jest to szczególnie ważne pod koniec gotowania, ponieważ pozostanie bardzo mało wody. 5 minut przed końcem posolić naczynie. Owsianka jest gotowa, smacznego!

jeśli chcesz, możesz nadać owsiance bardziej jednolitą teksturę za pomocą blendera.
aby urozmaicić smak owsianki grochowej, możesz dodać do niej smażone warzywa, takie jak marchew, cebula. Dobrze komponuje się z groszkiem wędzonym. Możesz podawać owsiankę z krakersami, łyżką śmietany, posiekanymi ziołami.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowie suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy