mleczne ciasta delikatne

naprawdę delikatne ciasta z dostępnych składników! Kiedy chcesz czegoś szybkiego na herbatę, te ciasta są prawdziwym ratownikiem! Delikatne w środku, lekko chrupiące na zewnątrz. Idealna para do mleka, kawy, herbaty lub kakao! Gotowanie nie zajmie dużo siły, a wynik będzie przyjemny!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 22 % 14 g
węglowodany 67 % 43 g
315 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

wlej mleko do rondla, aby podgrzać prawie do wrzenia. Dodaj cukier do gorącego mleka, wymieszaj i gotuj masę na małym ogniu przez około 5 minut, mieszając. Zdjąć z ognia.
do mieszanki mlecznej dodaj masło o temperaturze pokojowej, pokrojone na małe kawałki, dokładnie wymieszaj. Masło powinno się całkowicie stopić. Niech masa ostygnie. Dodaj 2 żółtka (białka nie będą potrzebne w tym przepisie) i śmietanę. Wymieszać.
przesiej mąkę i wymieszaj w osobnej misce z solą i proszkiem do pieczenia.
dodaj suchą mieszankę partiami do płynnej mieszanki i wystarczająco szybko zagniataj ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą, pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut, a następnie wstaw do lodówki na 1 godzinę.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, możesz również użyć maty silikonowej lub po prostu nasmarować blachę do pieczenia olejem roślinnym. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj o grubości około 1 cm, pokrój ciasta szklanką lub specjalną foremką o średnicy około 8-9 cm. Możesz użyć foremek do muffinów z żebrowaną krawędzią.
przenieś je na blachę do pieczenia i piecz przez około 15 minut.
ciastka powinny być tylko lekko zrumienione na wierzchu. Jeśli zostaną prześwietlone w piekarniku, mogą stać się twardsze.
po upieczeniu przykryj ciasta ręcznikiem i pozwól im całkowicie ostygnąć. W razie potrzeby można je posypać cukrem pudrem.
lepiej przechowywać w pojemniku z szczelnie zamkniętą pokrywką.
takie ciastka mleczne są po prostu darem niebios dla nowoczesnej gospodyni domowej, ponieważ są przygotowywane z najbardziej zwykłych produktów, które są zawsze pod ręką. Przepis jest dość prosty, więc możesz dołączyć do pieczenia dzieci i dobrze się bawić i dobrze się bawić!
nawiasem mówiąc, radzę dużo piec dla dużej rodziny, ponieważ są one spożywane natychmiast, zwłaszcza w połączeniu ze szklanką zimnego mleka!
piecz z przyjemnością i zachwycaj swoich bliskich.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy