skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasto owsiane z borówkami, potrzebujemy: mąki pszennej, mąki owsianej, miękkiego masła o temperaturze pokojowej; jajka; kefir; cukier; proszek do pieczenia; borówki brusznicy. Cukier puder do posypania gotowego ciasta.
Krok 2:
W misce połącz miękkie masło i cukier. Ubij mikserem, aż będzie puszysty.
Krok 3:
Dodaj jajka pojedynczo, ubijając masę po każdym jajku.
Krok 4:
W rezultacie powinna być wystarczająco bujna masa.
Krok 5:
Wlej kefir i jeszcze raz ubij, aż będzie gładki.
Krok 6:
Mąkę owsianą i pszenną przesiać proszkiem do pieczenia. Wsyp mąkę do ciasta. Możesz wlać części, zwykle dodaję większość mąki (Cała owsiana i około połowa pszenicy) i stopniowo, stopniowo, mieszam ją mikserem. I na podstawie uzyskanej konsystencji ciasta sprawdzam, czy należy dodać resztę mąki pszennej.
Krok 7:
W rezultacie powinno być dość gęste, jednorodne i pachnące ciasto.
Krok 8:
Posortuj Borówki, opłucz i osusz na ręczniku.
Krok 9:
Wlej jagody do ciasta i delikatnie wymieszaj szpatułką, aby nie zmiażdżyć jagód i są one równomiernie rozłożone na całym cieście.
Krok 10:
Włóż ciasto do formy do ciasta, spłaszcz. Użyłem silikonowej formy, więc nie smarowałem jej niczym-gotowa babeczka doskonale wychodzi z formy. Jeśli forma jest szklana, ceramiczna lub stalowa, należy ją nasmarować masłem i najlepiej posypać mąką. Piec ciasto przez około 35 minut w 180°C.
Krok 11:
Gotowe ciasto lekko schłodzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Pokrój babeczkę na kawałki i podawaj. Smacznego!
zasadniczo zamiast dwóch rodzajów mąki można wziąć tylko jeden owies. Taka babeczka będzie nieco bardziej kaloryczna.
jeśli nie masz gotowej mąki owsianej, możesz ją łatwo przygotować w domu. Potrzebne będą tylko płatki owsiane, z których robisz płatki owsiane na śniadanie. Płatki należy zmielić w młynku do kawy.
jeśli chcesz mąkę tak drobną, jak to możliwe, możesz przesiać zmielone płatki przez sito. Resztę wlać ponownie do młynka i ponownie zmielić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Mąka owsiana - 369 kcal/100g