skład / składniki
metoda gotowania
umyte rzodkiewki dzielimy na kółka nożem. Łączymy te kawałki z posiekanym koperkiem. Przygotuj garnek z wodą, zagotuj, sól, pieprz. Gotuj przez kolejne 10 minut i wyłącz. Schłodzić powstały bulion. W już schłodzonym bulionie (to ważne!) dodaj ocet.
na patelni rozgrzej olej (wskazane jest podgrzanie go, ale nie do dymu). Następnie pozostaw do ostygnięcia.
a teraz przechodzimy do głównej części. Zbiór rzodkiewki na zimę wymaga sumiennie wysterylizowanych słoików. Przygotowujemy pojemnik do konserwacji przez długie gotowanie. Układamy rzodkiewki zmieszane z ziołami w słoikach. Wcześniej pokrywamy wewnętrzne ściany puszek rozgrzanym, a następnie schłodzonym olejem. W sumie potrzebujesz od 2 do 4 łyżek stołowych na słoik.
rzodkiewki zalewamy płynem marynującym i zatykamy. Nasz przedmiot jest kompletny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g