Przygotowanie rzodkiewki na zimę

zimą bardziej niż kiedykolwiek chcesz jagód. Zachowaj dla siebie zabawę! Przygotowanie rzodkiewki na zimę to bardzo przydatny przepis w Twojej książce kucharskiej!
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 75 % 9 g
węglowodany 17 % 2 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

umyte rzodkiewki dzielimy na kółka nożem. Łączymy te kawałki z posiekanym koperkiem. Przygotuj garnek z wodą, zagotuj, sól, pieprz. Gotuj przez kolejne 10 minut i wyłącz. Schłodzić powstały bulion. W już schłodzonym bulionie (to ważne!) dodaj ocet.

na patelni rozgrzej olej (wskazane jest podgrzanie go, ale nie do dymu). Następnie pozostaw do ostygnięcia. 

a teraz przechodzimy do głównej części. Zbiór rzodkiewki na zimę wymaga sumiennie wysterylizowanych słoików. Przygotowujemy pojemnik do konserwacji przez długie gotowanie. Układamy rzodkiewki zmieszane z ziołami w słoikach. Wcześniej pokrywamy wewnętrzne ściany puszek rozgrzanym, a następnie schłodzonym olejem. W sumie potrzebujesz od 2 do 4 łyżek stołowych na słoik.

rzodkiewki zalewamy płynem marynującym i zatykamy. Nasz przedmiot jest kompletny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy