skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tłuczone ziemniaki z serem? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki dobrze opłucz i osusz. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, naturalne. Ser-twardy lub półstały, wysokiej jakości i smaczny, bez substytutów tłuszczów mlecznych.
Krok 2:
Zetrzyj ser na średniej tarce.
Krok 3:
Obierz i opłucz ziemniaki. Pokrój bulwy na kilka kawałków. Włóż ziemniaki do rondla, zalej zimną wodą, aby całkowicie przykryły warzywa. Dodaj sól.
Krok 4:
Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Gotuj ziemniaki na małym ogniu przez około 30 minut, sprawdzając gotowość nożem - powinny łatwo przebić kawałki. Czas gotowania zależy od odmiany i wielkości bulw. Zagotuj mleko. Spuść całą wodę z gotowych ziemniaków. Zetrzyj ziemniaki na puree, stopniowo wlewając do nich gorące mleko.
Krok 5:
Dodaj masło do puree i mieszaj, aż masło rozprowadzi się po ziemniakach. Dodaj starty ser do tłuczonych ziemniaków i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Podawaj tłuczone ziemniaki natychmiast, gdy są gorące. Smacznego!
możesz zadowolić dzieci i zabarwić tłuczone ziemniaki różnymi naturalnymi sokami. Czerwone puree uzyskuje się po dodaniu soku z buraków (zetrzyj ugotowane buraki i wyciśnij sok). Pomarańczowy, dodając sok z marchwi (wyciśnij sok z surowej startej marchwi). Zielone puree można uzyskać, jeśli dodasz do niego sok ze szpinaku lub pietruszki (posiekaj warzywa w blenderze, przenieś na sito lub gazę i wyciśnij sok).
tłuczone ziemniaki są kochane przez wszystkich, zarówno dorosłych, jak i dzieci, wielbicieli klasycznego gotowania i najbardziej zdesperowanych eksperymentatorów. Ponieważ puree to nie tylko uniwersalny dodatek, ale także podstawa wielu innych potraw. Dla niektórych przygotowanie tego dania wydaje się bardzo proste, ale komuś nie udaje się go dobrze ugotować.
dobre tłuczone ziemniaki są nie tylko gładkie, bez jednej grudki, ale także puszyste, lekkie. Aby to osiągnąć, musisz przestrzegać kilku zasad.
najpierw musisz ugotować ziemniaki odpowiedniej odmiany. Nie musisz próbować robić puree z młodych ziemniaków lub ziemniaków należących do grupy odmian do gotowania. Takie ziemniaki są trudne do zmiażdżenia.
lepiej gotować ziemniaki w niewielkiej ilości osolonej wody. Gotowane ziemniaki można lekko wysuszyć na małym ogniu lub pozostawiając patelnię na wyłączonej kuchence elektrycznej. Ugniataj ziemniaki, gdy są gorące, puree z schłodzonych ziemniaków będą kruche.
ziemniaki można rozgnieść za pomocą tłuczka lub specjalnej prasy do ziemniaków. Nie używaj blendera do tych celów, chyba że ma specjalną dyszę. Ostre noże niszczą strukturę ziemniaków, a puree stają się płynne i lepkie.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g