puree ziemniaczane z serem

proste, szybkie, Oryginalne, na obiad dla całej rodziny! Puree ziemniaczane z serem to opcja przygotowania ulubionego przystawki wszystkich. Tłuczone ziemniaki są bardzo smaczne, doskonale urozmaicają twoje zwykłe menu. Spróbuj zmienić różne rodzaje sera i znajdź idealny do smaku przepis.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 43 % 12 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tłuczone ziemniaki z serem? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki dobrze opłucz i osusz. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, naturalne. Ser-twardy lub półstały, wysokiej jakości i smaczny, bez substytutów tłuszczów mlecznych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz ziemniaki. Pokrój bulwy na kilka kawałków. Włóż ziemniaki do rondla, zalej zimną wodą, aby całkowicie przykryły warzywa. Dodaj sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Postaw garnek na ogniu i zagotuj wodę. Gotuj ziemniaki na małym ogniu przez około 30 minut, sprawdzając gotowość nożem - powinny łatwo przebić kawałki. Czas gotowania zależy od odmiany i wielkości bulw. Zagotuj mleko. Spuść całą wodę z gotowych ziemniaków. Zetrzyj ziemniaki na puree, stopniowo wlewając do nich gorące mleko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj masło do puree i mieszaj, aż masło rozprowadzi się po ziemniakach. Dodaj starty ser do tłuczonych ziemniaków i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj tłuczone ziemniaki natychmiast, gdy są gorące. Smacznego!

możesz zadowolić dzieci i zabarwić tłuczone ziemniaki różnymi naturalnymi sokami. Czerwone puree uzyskuje się po dodaniu soku z buraków (zetrzyj ugotowane buraki i wyciśnij sok). Pomarańczowy, dodając sok z marchwi (wyciśnij sok z surowej startej marchwi). Zielone puree można uzyskać, jeśli dodasz do niego sok ze szpinaku lub pietruszki (posiekaj warzywa w blenderze, przenieś na sito lub gazę i wyciśnij sok).

tłuczone ziemniaki są kochane przez wszystkich, zarówno dorosłych, jak i dzieci, wielbicieli klasycznego gotowania i najbardziej zdesperowanych eksperymentatorów. Ponieważ puree to nie tylko uniwersalny dodatek, ale także podstawa wielu innych potraw. Dla niektórych przygotowanie tego dania wydaje się bardzo proste, ale komuś nie udaje się go dobrze ugotować.
dobre tłuczone ziemniaki są nie tylko gładkie, bez jednej grudki, ale także puszyste, lekkie. Aby to osiągnąć, musisz przestrzegać kilku zasad.
najpierw musisz ugotować ziemniaki odpowiedniej odmiany. Nie musisz próbować robić puree z młodych ziemniaków lub ziemniaków należących do grupy odmian do gotowania. Takie ziemniaki są trudne do zmiażdżenia.
lepiej gotować ziemniaki w niewielkiej ilości osolonej wody. Gotowane ziemniaki można lekko wysuszyć na małym ogniu lub pozostawiając patelnię na wyłączonej kuchence elektrycznej. Ugniataj ziemniaki, gdy są gorące, puree z schłodzonych ziemniaków będą kruche.
ziemniaki można rozgnieść za pomocą tłuczka lub specjalnej prasy do ziemniaków. Nie używaj blendera do tych celów, chyba że ma specjalną dyszę. Ostre noże niszczą strukturę ziemniaków, a puree stają się płynne i lepkie.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy