skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania czerwonej ryby pieczonej z warzywami w folii potrzebne będą: filet z dowolnej czerwonej ryby, marchew, cebula, papryka, zielony groszek, sól, cytryna, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, suszona bazylia i melisa.
Krok 2:
Wyciskamy sok z cytryny.
Krok 3:
Użyłem wcześniej przygotowanego fileta z Kety. Filety solimy, posypujemy ziołami prowansalskimi, bazylią, melisą. Wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny i wymieszaj. Pozostaw rybę do marynowania przez 30-40 minut.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj warzywa. Marchewki czyścimy, myjemy, kroimy dowolnie, ale nie drobno.
Krok 5:
Obierz cebulę, umyj, pokrój w półpierścienie.
Krok 6:
Umyj pieprz, uwolnij go z nasion, pokrój w paski.
Krok 7:
Marchew, cebula, papryka, zielony groszek łączą się z rybą.
Krok 8:
Wszystko delikatnie wymieszaj.
Krok 9:
Teraz musisz prawidłowo owinąć żywność folią, aby zapewnić pełne uszczelnienie. Aby to zrobić, połóż rybę z warzywami na połowie arkusza folii, przykryj drugą połową.
Krok 10:
Wolne krawędzie zginamy kilka razy, mocno dociskamy. Dla bezpieczeństwa możesz owinąć drugą warstwę folii, aby zapobiec wyciekaniu soków. Zagniatamy folię zgodnie z kształtem produktu. Mam dwie kuleczki.
Krok 11:
Piecz ryby z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wyjmij, ostrożnie rozłóż folię, aby nie poparzyć się parą.
Krok 12:
Podawaj na gorąco z dodatkiem ziemniaków lub zbóż. W razie potrzeby przed podaniem posyp drobno posiekanymi ziołami. Smacznego!
jeśli do gotowania używana jest cała ryba, należy ją umyć, odciąć głowę i ogon, pokroić wzdłuż grzbietu na dwie części. Następnie uwolnić się od skóry i kości. I możesz po prostu pokroić całą rybę na porcje.
jeśli używany jest mrożony zielony groszek, należy go wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej.
możesz użyć dowolnych warzyw, odpowiednie są również ziemniaki, bakłażan, cukinia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Melissa - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g