czerwona ryba z warzywami w folii pieczona

pachnące i soczyste ryby i warzywa - proste, smaczne i zdrowe. Z pewnością każda gospodyni wielokrotnie używała folii do pieczenia ryb w piekarniku. Ta metoda nie tylko ułatwia proces gotowania, ale także sprawia, że danie jest smaczniejsze i zdrowsze. Folia pozwala zachować maksimum składników odżywczych oraz naturalny smak i aromat potrawy. Gotując we własnym soku, ryba jest nasycona aromatem przypraw i smakiem warzyw. Przygotowanie zajmuje trochę czasu i wysiłku, a wynik jest piękny.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 12 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 21 % 6 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania czerwonej ryby pieczonej z warzywami w folii potrzebne będą: filet z dowolnej czerwonej ryby, marchew, cebula, papryka, zielony groszek, sól, cytryna, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, suszona bazylia i melisa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciskamy sok z cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Użyłem wcześniej przygotowanego fileta z Kety. Filety solimy, posypujemy ziołami prowansalskimi, bazylią, melisą. Wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny i wymieszaj. Pozostaw rybę do marynowania przez 30-40 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj warzywa. Marchewki czyścimy, myjemy, kroimy dowolnie, ale nie drobno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, umyj, pokrój w półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pieprz, uwolnij go z nasion, pokrój w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marchew, cebula, papryka, zielony groszek łączą się z rybą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko delikatnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz musisz prawidłowo owinąć żywność folią, aby zapewnić pełne uszczelnienie. Aby to zrobić, połóż rybę z warzywami na połowie arkusza folii, przykryj drugą połową.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wolne krawędzie zginamy kilka razy, mocno dociskamy. Dla bezpieczeństwa możesz owinąć drugą warstwę folii, aby zapobiec wyciekaniu soków. Zagniatamy folię zgodnie z kształtem produktu. Mam dwie kuleczki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz ryby z warzywami w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Wyjmij, ostrożnie rozłóż folię, aby nie poparzyć się parą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj na gorąco z dodatkiem ziemniaków lub zbóż. W razie potrzeby przed podaniem posyp drobno posiekanymi ziołami. Smacznego!

jeśli do gotowania używana jest cała ryba, należy ją umyć, odciąć głowę i ogon, pokroić wzdłuż grzbietu na dwie części. Następnie uwolnić się od skóry i kości. I możesz po prostu pokroić całą rybę na porcje.
jeśli używany jest mrożony zielony groszek, należy go wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej.
możesz użyć dowolnych warzyw, odpowiednie są również ziemniaki, bakłażan, cukinia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Melissa - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy