pastroma z kurczaka w marynacie winnej

Świetny zamiennik tradycyjnej kiełbasy, delikatny i pyszny! Od dawna gotuję pastromę w różnych wersjach, ale pastroma z kurczaka w marynacie winnej jest najbardziej udaną opcją ze wszystkich.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 13 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 39 % 9 g
122 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

opłucz filet z kurczaka, oczyść z folii.
wymieszaj wino z miodem, przyprawami, solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem. Rozgrzać na średnim ogniu (nie można go rozgrzać).
włóż filety do zamykanego naczynia, zalej marynatą (schłodzoną, jeśli ją podgrzałeś) i pozostaw na jeden dzień w lodówce. Marynata powinna całkowicie przykryć filet.

przed gotowaniem przekręć każdą pierś w rolkę, przymocuj sznurkiem lub wykałaczkami. Jeśli piersi nie są zbyt duże, nie można ich mocować, ale większość położyć na mniejszej.

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Włóż filety do żaroodpornego otwartego naczynia i włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po upływie czasu wyłącz piekarnik i pozostaw go tam do ostygnięcia (zostawiłem go na 1,5 godziny).
schłodzone filety schładzamy, podajemy i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy