skład / składniki
metoda gotowania
opłucz filet z kurczaka, oczyść z folii.
wymieszaj wino z miodem, przyprawami, solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem. Rozgrzać na średnim ogniu (nie można go rozgrzać).
włóż filety do zamykanego naczynia, zalej marynatą (schłodzoną, jeśli ją podgrzałeś) i pozostaw na jeden dzień w lodówce. Marynata powinna całkowicie przykryć filet.
przed gotowaniem przekręć każdą pierś w rolkę, przymocuj sznurkiem lub wykałaczkami. Jeśli piersi nie są zbyt duże, nie można ich mocować, ale większość położyć na mniejszej.
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Włóż filety do żaroodpornego otwartego naczynia i włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Po upływie czasu wyłącz piekarnik i pozostaw go tam do ostygnięcia (zostawiłem go na 1,5 godziny).
schłodzone filety schładzamy, podajemy i podajemy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g