skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz wszystkie potrzebne składniki
Krok 2:
Oddziel żółtko od białka. Włóż białko na chwilę do lodówki, aby lepiej się ubiło.
Krok 3:
Ubij żółtko z cukrem i wanilią, dodaj twaróg.
Krok 4:
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia do masy twarogowej.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj, możesz trochę ubić trzepaczką
Krok 6:
W schłodzonym białku dodaj szczyptę soli i ubij, aż osiągną stabilne szczyty. Wprowadź ubite białko do ciasta twarogowego.
Krok 7:
Wlej ciasto do naczynia do pieczenia. Forma silikonowa ze wzorem jest idealna, dzięki czemu ciasto będzie piękniejsze.
Krok 8:
Piec budyń przez 40 minut w t=180C.
Krok 9:
Gotowy budyń posyp cukrem pudrem.
Krok 10:
Podczas serwowania udekoruj kawałek deseru listkiem mięty.
Krok 11:
I w razie potrzeby polej czekoladą. Smacznego i miłego dnia!
najdelikatniejszy budyń twarogowy to świetne śniadanie dla dorosłych i dzieci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g