najdelikatniejszy budyń twarogowy na śniadanie

naładuj się pysznym i zdrowym deserem! Ten deser jest idealny do herbaty lub kawy!
PotapushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 53 % 23 g
211 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz wszystkie potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtko od białka. Włóż białko na chwilę do lodówki, aby lepiej się ubiło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij żółtko z cukrem i wanilią, dodaj twaróg.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę i proszek do pieczenia do masy twarogowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj, możesz trochę ubić trzepaczką

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W schłodzonym białku dodaj szczyptę soli i ubij, aż osiągną stabilne szczyty. Wprowadź ubite białko do ciasta twarogowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ciasto do naczynia do pieczenia. Forma silikonowa ze wzorem jest idealna, dzięki czemu ciasto będzie piękniejsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec budyń przez 40 minut w t=180C.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy budyń posyp cukrem pudrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podczas serwowania udekoruj kawałek deseru listkiem mięty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I w razie potrzeby polej czekoladą. Smacznego i miłego dnia!

najdelikatniejszy budyń twarogowy to świetne śniadanie dla dorosłych i dzieci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy