Koza z ziemniakami

nieśmiertelny klasyk-ziemniaki z mięsem! Mięso kozie z ziemniakami to dość obfite danie. Ani mężczyzna, ani dziecko nie odmówi takiego obiadu ani kolacji. Mięso jest najpierw marynowane, a następnie pieczone w piekarniku z ziemniakami. Do smaku dodaje się rozmaryn, ale można również dodać inne aromatyczne zioła i przyprawy do smaku. Jeśli rodzina jest mała, składniki można zmniejszyć. Przepis wskazuje ilość na dużą firmę.
strunkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 12 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 19 % 6 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

niewiele gospodyń domowych wie, jak prawidłowo gotować mięso kozie, więc nie spieszy się z wprowadzeniem go do diety rodziny. I na próżno, ponieważ to mięso jest uważane za bardzo cenne. Zawiera wiele składników odżywczych i ważnych pierwiastków śladowych. Mięso jest dobrze trawione, więc można je jeść w każdym wieku. Charakterystyczną cechą mięsa koziego jest brak w nim pasożytów. Jednym z powodów, dla których gospodynie domowe nie spieszą się z gotowaniem mięsa koziego, jest niezwykły specyficzny zapach. Powodem tego jest niewłaściwe obchodzenie się z tuszą, gdy mięso styka się ze skórą zwierzęcia. Tak więc odpowiednio przycięta tusza nigdy nie pachnie źle. Aby przygotować to danie, nie trzeba brać mięsa koziego. Tył, żeberka są dobre.

1. Moje kozie mięso pod bieżącą wodą, pozwól mu wyschnąć. Możesz osuszyć mięso ręcznikami papierowymi. Jeśli jest nadmiar tłuszczu, możesz go przyciąć. Musisz także oczyścić mięso z folii.

2. Obierz czosnek, przepuść przez prasę. Zrywamy liście z jednej z gałązek rozmarynu. Rozłóż kleik czosnkowy w misce, tutaj rozprowadź rozmaryn. Wlej oliwę z oliwek, wymieszaj.

3. Przygotowaną mieszanką dokładnie pocieramy mięso ze wszystkich stron. Włóż mięso kozie do miski, przykryj pokrywką lub folią spożywczą, Wyślij do lodówki na 2 godziny. W tym czasie mięso jest marynowane. Istnieje również opcja włożenia mięsa do torby, wylania marynaty pozostałej w misce. Zawiąż torbę i wyślij do marynowania w lodówce.

4. W międzyczasie obieramy ziemniaki. Jeśli warzywa są Młode, można je obrać metalowym skrobakiem kuchennym. Następnie umyj ziemniaki, pokrój je na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości.

5. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni, wybierz górne i dolne ogrzewanie. Rozłóż ziemniaki i mięso w naczyniu do pieczenia, sól i pieprz do smaku, dodaj pozostałe gałązki rozmarynu. W razie potrzeby możesz dodać inne pachnące zioła, zioła. Piec przez 35-40 minut na złoty kolor.

podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Koza - 216   kcal/100g

Podobne przepisy