Domowy miękki karmel

bardzo smaczna uczta dla dzieci i dorosłych. Pyszny karmel można również przygotować w domu. Będziesz potrzebował minimalnego zestawu produktów i chęci uzyskania pysznego przysmaku. A teraz podzielę się przepisem na gotowanie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 41 % 30 g
węglowodany 58 % 43 g
445 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić domowy karmel, przygotuj niezbędne składniki. Krem polecam używać więcej tłuszczu, od 33%. Przy takiej śmietanie smak gotowego karmelu będzie bardzo kremowy i delikatny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest stopienie cukru. Aby to zrobić, zaleca się stosowanie naczyń z grubym dnem. Ale przyzwyczaiłem się do tego w zwykłym aluminiowym wiadrze. Cukier należy posypać cienką warstwą. Umieść go na najmniejszym ogniu i poczekaj, aż zacznie się topić. nie musisz mu przeszkadzać. Przy pierwszych oznakach topnienia cukru po prostu przechyl kadzi w różnych kierunkach, aby cukier sam się trochę zmieszał. Więc stopi się równomiernie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej gorącą śmietanę do stopionego cukru. Masa zacznie skwierczeć i pienić się. Tak powinno być.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z tego powodu karmel stanie się twardy. Utrzymuj całą masę w ogniu przez kolejne 10-15 minut i stale mieszaj. Stopniowo karmel rozpuści się w śmietanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź gorący karmel przez sitko. Jest to konieczne, aby usunąć te kryształy cukru, które mogą pozostać, aby nie chrupały na zębach, a masa stała się jednorodna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W gorącym karmelu natychmiast dodaj masło i wymieszaj, aby całkowicie się rozpuściło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszaj całą masę, aż masło całkowicie się wtrąci, a masa będzie jednorodna. Domowy karmel jest gotowy!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej go do słoika i używaj zgodnie z przeznaczeniem.Gorący karmel jest dość płynny. Włóż do lodówki, aż całkowicie ostygnie. Stwardnieje i stanie się gęsty i lepki.

taki karmel może być stosowany jako dodatek do ciast, do polewy do lodów, do sosu do naleśników. I możesz po prostu jeść łyżką lub rozsmarować na bułce.
jeśli natychmiast ugotujesz dużą porcję karmelu, naczynia do jego przygotowania powinny być szerokie. Ponieważ jeśli cukier jest grubą warstwą, trudno będzie go stopić.
aby uzyskać Solony Karmel, Dodaj do niego trochę soli morskiej podczas gotowania. Bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy