skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie na ognisku to szczególny rytuał. Jeśli chodzi o kebaby, procedura jest znana i zrozumiała dla wszystkich, ale pierwsze dania to zupełnie inna sprawa. Tutaj, przy odpowiednim podejściu, nie można smażyć mięsa, jeden schurp z wieprzowiny zaspokoi głód i stworzy specjalny nastrój.
najpierw zajmijmy się mięsem. Lepiej jest wziąć wieprzowinę bez kości, ale z niewielką ilością tłuszczu. Mięso myjemy pod bieżącą wodą, suszymy i odcinamy tłuszcz. Resztę miąższu kroimy na porcje.
tłuszcz odcięty od mięsa jest drobno posiekany. Kładziemy kocioł na ogniu, rozprowadzamy tłuszcz na dnie i topimy go, aż będzie przezroczysty i stopiony. Ładujemy mięso do kotła i smażymy bez dodawania oleju, wystarczy jeden tłuszcz wieprzowy. Smażyć na złoty kolor.
podczas gotowania wieprzowiny zajmijmy się warzywami. Lepiej przygotować wszystkie składniki naraz, aby nie poświęcać im dodatkowego czasu na zewnątrz przy ognisku. Cebulę, marchewkę, paprykę, pomidory, cebulę, ziemniaki i czosnek obrać, umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć.
marchewki i cebulę kroimy na duże kawałki, warzywa te nabierają bogatego smaku i są lepsze, jeśli są w pełni odczuwalne. Małe rośliny okopowe można nawet pozostawić w całości. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a czosnek kroimy nożem tak drobno, jak to możliwe. Pokrój pomidory w kostkę lub paski.
warzywa dodamy etapami. Najpierw dodaj marchewki do mięsa smażonego na złoty kolor, dobrze wymieszaj i lekko usmaż. Wlać cebulę, wymieszać, doprowadzić do przezroczystości. Dodaj czosnek i sól, posiekaj kolendrę z groszkiem i wlej do mięsa i warzyw. Po przyprawach wysyłamy paprykę do kotła.Lepiej jest wziąć paprykę w jasnym kolorze, żółtym, czerwonym lub pomarańczowym, poprawi to wygląd gotowego dania.
po dodaniu pieprzu wymieszaj, smaż przez 5 minut i dodaj ziemniaki. Następnie załaduj pomidory i wszystko dobrze wymieszaj. Podczas gdy warzywa są lekko duszone, zagotuj wodę w czajniku. Napełnij warzywa wodą, trochę soli, przykryj i gotuj przez półtorej godziny.
15 minut przed gotowaniem dodaj drobno posiekane warzywa. Gotuj i podawaj shurpa do stołu na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g