skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić makaron Bolognese z mięsem mielonym? Urozmaićmy nieco swoją dietę dzięki daniu kuchni włoskiej.
Krok 2:
Aby rozpocząć, rozgrzej olej w głębokim, dużym rondlu, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż będzie przezroczysta. Włóż mięso mielone i smaż do miękkości, mieszając.
Krok 3:
Wlej wino i gotuj na wolnym ogniu, aż zniknie zapach alkoholu. Dodaj przyprawy (sól, pieprz, paprykę, oregano).
Krok 4:
Dodaj pomidory w puszkach, chili, miód i koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek. Rozgnieć pomidory łyżką, a gdy mieszanina się zagotuje, zmniejsz ogień.
Krok 5:
Gotuj przez ponad dwie godziny, aż sos będzie gładki i gęsty. Nie można się oprzeć jego zapachowi!
Krok 6:
Aby zrobić makaron, zagotuj 1 litr wody na 100 g spaghetti, dodaj oliwę z oliwek i sól. Gotuj makaron przez około 10-12 minut, a następnie wrzuć go do durszlaka i spłucz zimną wodą - aby ostygły i nabrały bogatszego smaku. Rozpuść masło w rondlu i ponownie podgrzej schłodzone spaghetti.
Krok 7:
Zetrzyj parmezan.
Krok 8:
Pozostaje położyć makaron na półmisku, polać sosem, posypać startym parmezanem i udekorować drobno posiekaną bazylią. Ty i twoi goście docenisz wszystkie uroki tego pysznego przepisu kulinarnego! Smacznego!
każdy z nas często gotuje różne makarony, w tym spaghetti lub, jak to się nazywa we Włoszech, makaron. Oczywiście są pyszne same w sobie, ale Zgadzam się, że z makaronem bolnese z mięsem mielonym jest znacznie bardziej aromatyczny i interesujący w smaku. Radzę zwrócić uwagę na ten prosty przepis i pewnego niedzielnego poranka ugotować to danie w cichej i spokojnej atmosferze, bez zamieszania i pośpiechu. Poczuj atmosferę Włoch z tym cudownym daniem, które, jestem tego pewien, stanie się jednym z Twoich ulubionych. Wcześniej zamówiłem taki makaron w jednej restauracji, która specjalizuje się w kuchni włoskiej. Teraz gotuję go sam w domu, z czego jestem bardzo dumny! Możesz gotować na lunch lub kolację dla całej rodziny i nieumyślnie przybyłych gości.
jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury - punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / w - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Oregano suszone - 306 kcal/100g
- Oregano - 306 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g