skład / składniki
metoda gotowania
rozbij jajka do głębokiej miski (lub miski miksera, jeśli jest dostępna), wlej cukier i ubij, aż powstanie gęsta, jasna masa.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, proszek kakaowy również przesiać.
włóż kawę do małej filiżanki, zalej wrzącą wodą (40 ml), wymieszaj.
do ubitych jajek w częściach Wprowadzamy suche składniki: mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao w proszku. Delikatnie zagniataj ciasto za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki.
następnie wlej resztę wrzącej wody (40 ml) i rozpuszczoną kawę do gotowego ciasta, wymieszaj, wlej olej roślinny, ponownie wymieszaj. Ciasto nie jest bardzo płynne (mniej więcej jak naleśniki).
dno dzielonej formy wyłożyć pergaminem, wlać do niej ciasto i piec w temperaturze 170 stopni przez 45 minut (można gotować wcześniej, jeśli piekarnik jest mocniejszy).
wyjmij biszkopt z dzielonej formy i pozwól mu ostygnąć na ruszcie.
pyszne ciasto dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g