skład / składniki
metoda gotowania
1. Patroszymy kaczkę, dokładnie myjemy, zalewamy wrzącą wodą.
2. Obierz czosnek, przepuść przez prasę, dodaj sól i suche przyprawy do smaku do powstałej masy, wymieszaj. Wcieramy tuszę powstałą mieszaniną, pozostawiamy do marynowania.
3. W międzyczasie obierz marchewki i cebulę, zetrzyj marchewki i drobno posiekaj cebulę. Smażyć posiekane warzywa na oleju roślinnym przez 5 minut.
4. Opłucz grzyby, pokrój w cienkie plasterki, smaż na gorącej patelni przez 5-7 minut.
5. Ryż myjemy kilka razy (do czystej wody), po czym gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
6. Ryż, grzyby, smażone warzywa łączymy w jednej przestronnej misce, mieszamy, solimy do smaku i nadziewamy tuszę.
7. Szyjemy brzuch zwykłą nicią i umieszczamy kaczkę w rękawie do pieczenia, zabezpieczając krawędzie po obu stronach.
8. Wkładamy tuszę w rękawie do głębokiej formy, wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 50 minut.
9. Ostrożnie odetnij Rękaw, Otwórz i pozwól kaczce piec przez kolejne 15 minut. Więc stanie się szczególnie rumiany.
10. Usuń kaczkę z formy. Wlej stopiony tłuszcz do małego pojemnika. Po odcedzeniu można go wykorzystać do przygotowania innych potraw.
i podaj kaczkę na stole, gdzie wszyscy zgromadzeni na nią czekają.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g