skład / składniki
metoda gotowania
1. Ciasto. Miękkie masło o temperaturze pokojowej zmiel z cukrem i jajkiem. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajeczno-kremowej. Wymieszaj wszystko i zagnieść miękkie ciasto.
2. Włóż ciasto do formy natłuszczonej olejem roślinnym i zrób boki. Połóż arkusz papieru do pieczenia na cieście i wlej suchą fasolę lub groszek na wierzch, aby spód podstawy nie podniósł się podczas pieczenia.
3. Piec ciasto przez 15-20 minut w 200°C.
4. Nadzienie. Umyj jagody, osusz.
5. Zalewanie. Ubij śmietanę z jajkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
6. Wyjmij podstawę ciasta z piekarnika, usuń ładunek, rozłóż jagody na cieście i zalej mieszanką śmietany i jajek.
7. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180°C.
8. Niech gotowe ciasto ostygnie w formie,a następnie przenieś na talerz i udekoruj miętą.
ciasto jest aromatyczne, z delikatnym nadzieniem. Świetna opcja na letnią herbatę! Możesz użyć dowolnych jagód do nadzienia - i za każdym razem uzyskać nowe ciasto!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g