ciasto z jagodami i kwaśną śmietaną

delikatne i aromatyczne ciasto jagodowe z polewą śmietanowo-waniliową. Kolejny przepis na ciasto jagodowe, miałem szczęście kupić jagody. Tym razem ciasto z polewą śmietanową. Mam formę o średnicy 20 cm, więc zostało jeszcze trochę ciasta i nadzienia, a ja zrobiłam jeszcze małe porcje ciasta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 33 % 19 g
węglowodany 57 % 33 g
331 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Ciasto. Miękkie masło o temperaturze pokojowej zmiel z cukrem i jajkiem. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy jajeczno-kremowej. Wymieszaj wszystko i zagnieść miękkie ciasto.
2. Włóż ciasto do formy natłuszczonej olejem roślinnym i zrób boki. Połóż arkusz papieru do pieczenia na cieście i wlej suchą fasolę lub groszek na wierzch, aby spód podstawy nie podniósł się podczas pieczenia.
3. Piec ciasto przez 15-20 minut w 200°C.
4. Nadzienie. Umyj jagody, osusz.
5. Zalewanie. Ubij śmietanę z jajkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
6. Wyjmij podstawę ciasta z piekarnika, usuń ładunek, rozłóż jagody na cieście i zalej mieszanką śmietany i jajek.
7. Włóż ciasto z powrotem do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180°C.
8. Niech gotowe ciasto ostygnie w formie,a następnie przenieś na talerz i udekoruj miętą.

ciasto jest aromatyczne, z delikatnym nadzieniem. Świetna opcja na letnią herbatę! Możesz użyć dowolnych jagód do nadzienia - i za każdym razem uzyskać nowe ciasto!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy