biszkopt z rabarbarem i truskawkami

pyszne letnie ciasto z truskawkami i rabarbarem. Dziś w kraju przeszczepiłem rabarbar i przypomniałem sobie, że mam przepis na wspaniałe ciasto z rabarbarem i truskawkami. Ponieważ sezon truskawkowo-rabarbarowy jest tuż za rogiem, dzielę się z Tobą przepisem. Biszkopt jest wysoki, bujny i wytłaczany dzięki nadzieniu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 79 % 22 g
119 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Nadzienie. Rabarbar i truskawki umyć, osuszyć. Rabarbar obrać, z jagód usunąć łodygi. Pokrój rabarbar na małe kawałki.
2. Ciasto. Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym w mocną pianę. Dodaj sól, sodę i śmietanę, wymieszaj. Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj mąkę.
3. Dodaj rabarbar do ciasta i wymieszaj.
4. Posmaruj naczynie do pieczenia masłem i posyp bułką tartą.
5. Wlej ciasto do formy i spłaszcz. Połóż 2-3 truskawki na środku, resztę rozłóż w Kole bliżej krawędzi formy.
6. Piec biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 35 minut.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy