ciasto twarogowe z jabłkami

cienkie ciasto twarogowe i dużo soczystych jabłek! To ciasto jest dobre zarówno na rodzinne przyjęcie herbaciane, jak i dla gości. Pyszne ciasto twarogowe dopełnia aromatyczne nadzienie jabłkowe. Wszyscy pozostaną pełni i zadowoleni!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 61 % 25 g
214 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twaróg, jajka, cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło zmiękczone w temperaturze pokojowej, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sodę gaszoną, a następnie przesianą mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść miękkie ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto dzieli się na 2 części. Przykryj blachę do pieczenia naoliwionym pergaminem. Rozwałkuj jedną część ciasta równomierną warstwą. Zrobiłem to natychmiast na pergaminie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz nadzienie. Obierz jabłka, pokrój w cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż plasterki jabłka na cieście, posyp cukrem i cynamonem do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp stół mąką i rozwałkuj drugą część ciasta w tym samym kształcie co dolna warstwa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą wałka do ciasta przenosimy zwiniętą warstwę na nadzienie jabłkowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ściśnij krawędzie ciasta. Wierzch posmaruj ubitym jajkiem i posyp odrobiną cukru.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec ciasto w temperaturze 180 stopni. około 30 minut na złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozwól mu trochę ostygnąć i możesz pić herbatę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy