proste bułeczki pszenne żytnie
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
absolutnie bezpretensjonalne, niezbyt ładne, ale pyszne bułeczki.
wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj kefir, stopione masło, ser pokrojony na kawałki lub starty, uformuj rękami wysmarowanymi olejem roślinnym, 6 bułek i pozostaw na 10 minut. Na wierzch można posypać nasionami, makiem lub przyprawami.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i odstaw na 20 minut piec.
gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g