ciasteczka Kokosowe o smaku cytrynowym
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Miękkie masło ubić z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Dodaj jajka, sól i jeszcze raz ubij.
2. Oddzielnie wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą i dodaj do mieszanki olejowej.
3. Dodaj płatki kokosowe do ciasta i wymieszaj.
4. Włóż ciasto do lodówki na 1 godzinę.
5. Mokrymi rękami uformuj małe kulki i połóż na blasze wyłożonej pergaminem w odległości około 5 cm od siebie.
6. Piec ciasteczka w rozgrzanym piekarniku 160c przez około 15 minut. Ciasteczka ostudzić i posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g