babeczki wielkanocne

pyszne i piękne babeczki na Wielkanoc! Zarówno dla siebie, jak i jako prezent! Super! Takie babeczki można przygotować zarówno z ciastami, jak i zamiast nich (jeśli nagle nie ma czasu lub boisz się ciasta drożdżowego). Bardzo smaczne i piękne Wielkanocne wypieki!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 63 % 36 g
297 kcal
IG: 14 / 11 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem. Jeśli nie ma brązu-weź zwykły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj trzy jajka i kontynuuj ubijanie. Jeśli się rozwarstwia, dodaj łyżkę mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą blendera zmiel migdały i dodaj je do masła i jajek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę, sodę i cynamon do przyszłego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj jabłko i gruszkę. Dodaj owoce i rodzynki do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj. Ciasto jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ciasto na foremkach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec babeczki - 180 stopni, 25 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj proszek z sokiem z cytryny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj powstałym lukrem babeczkowym i posyp połowę posypką do ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W przypadku kremu dobrze ubij śmietanę, twarożek i proszek blenderem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Za pomocą torebki cukierniczej lub łyżki udekoruj resztę babeczek kremem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż ozdobne jajka na wierzchu, udekoruj posypką i cukrem pudrem. Pozwól mu trochę zaparzyć.

Wesołej Wielkanocy! Miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy