skład / składniki
metoda gotowania
opłucz i namocz rodzynki.
lekko podgrzej mleko, rozcieńcz w nim miód i drożdże. Odstaw na 7 minut i dodaj przesianą mąkę pszenną. Zagnieść miękkie ciasto i odstawić na 2 godziny, aby pasowało.
po 2 godzinach ubij jajko ksylitolem, solą i wanilią, a następnie dodaj połowę mąki kukurydzianej.
wymieszaj mieszankę jajeczną z przygotowanym ciastem, dodaj resztę mąki kukurydzianej i ponownie zagnieść ciasto.
Wrzuć suszone rodzynki do ciasta.
posmaruj miskę olejem, włóż do niej ciasto i wstaw do lodówki na 60 minut.
podziel schłodzone ciasto na 8 części, włóż do wysmarowanych masłem foremek do muffinek. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, aż ciasto będzie pasować (nie więcej niż 20 minut).
piec przez 20-30 minut.
odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj syrop, którym polewasz obrabiane przedmioty schłodzone i wstrząśnięte szpikulcem.
W przypadku syropu zagotuj wodę, dodaj ksylitol, gotuj przez 1-2 minuty, ostudź do 35 stopni i dodaj rum. Namocz ciastka w syropie.
podczas moczenia ciast przygotuj lukier.
połącz mleko, ksylitol, skrobię i skórkę z cytryny w rondlu z grubym dnem. Zagotuj mieszaninę na małym ogniu, gotuj, aż zgęstnieje i odcedź.
polej ciastka nasączone syropem schłodzoną polewą i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g
- Ksylitol - 243 kcal / 100g