skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dokładnie opłucz ryż, aby usunąć zawartą w nim skrobię. Następnie włóż do rondla, wlej wodę. Nie ma znaczenia, ile porcji chcesz ugotować, pamiętaj, że ryż należy gotować w stosunku 1: 2. Doprowadź wodę do wrzenia, trochę soli, a następnie gotuj ryż na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 20-25 minut. Następnie zdejmij patelnię z ognia i nie otwieraj pokrywy przez kolejne 10 minut, ryż w tym czasie osiągnie pożądaną konsystencję.
Krok 2:
Gdy ryż jest w pełni ugotowany, należy dodać do niego ocet ryżowy, wymieszać, a ponieważ schłodzony ryż jest używany do formowania sushi, należy go schłodzić w temperaturze pokojowej. Podczas gotowania ryżu możesz ugotować kurczaka w sosie. Wymieszaj majonez z sosem Sweet Chili (ja używam domowej roboty, ale możesz go kupić). Spróbuj sosu, a jeśli to konieczne, dodaj więcej słodkiego sosu chili, ponieważ wszystkie mają inną ostrość.
Krok 3:
Filet z kurczaka drobno posiekaj i smaż przez 3 minuty na patelni z odrobiną oleju roślinnego. Dodaj do wcześniej przygotowanego sosu i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 4:
Teraz pokrój nori w paski. Szerokość jednego paska wynosi około 3 cm na 2 porcje potrzeba 10 takich pasków.
Krok 5:
Teraz namocz ręce w wodzie (ma to na celu zapobieganie przywieraniu ryżu do rąk) i weź porcję ryżu (25 gr.). Z tego ryżu uformuj rękami coś w rodzaju bloku, połóż go na pasku nori na środku! Pamiętaj, że ryż nie powinien całkowicie pokrywać całej szerokości paska! Musisz zostawić trochę miejsca na nadzienie. Połóż 1-2 ryż na jednej krawędzi nori.
Krok 6:
Teraz zawiń ryż w nori i użyj ryżu, aby połączyć krawędzie nori. Użyj rąk, aby przyciąć gunkany i nadać im odpowiedni kształt. Podstawa gunkana jest gotowa. W ten sposób uformuj wszystkie gankany.
Krok 7:
Umieść nadzienie w każdym gunkanie. Przykryj blachę do pieczenia folią, na której połóż gunkany.
Krok 8:
Umieść gunkany w piekarniku na grillu i gotuj przez około 4 minuty.
Krok 9:
Gunkany skończą z bardzo ładnym upieczonym blatem. Podczas serwowania nie zapomnij o sosie sojowym, wasabi i imbirze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g