Sałatka z wodorostów z paluszkami krabowymi i jajkiem

zdrowa i satysfakcjonująca szybka przekąska! Sałatka z wodorostów z paluszkami krabowymi i jajkiem gotuje się w zaledwie 10 minut. Dodanie pałeczek sprawia, że jest o wiele smaczniejszy i ciekawszy, spodoba się nawet tym, którzy nie jedzą kapusty!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 19 % 3 g
105 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wodorostów z paluszkami krabowymi i jajkiem? Przygotuj jedzenie. Wziąłem gotową kapustę morską w postaci konserw, nie ma w niej oleju ani innych dodatków, tylko sól i przyprawy. Paluszki krabowe mam schłodzone. Jeśli masz zamrożone, najpierw je rozmroź. Jajka należy wcześniej gotować przez 7-9 minut i całkowicie ostudzić. Jeśli nie masz fioletowej cebuli, weź zwykłą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz paluszki krabowe z folii, a następnie pokrój w małe kostki. Film, w który owinięty jest każdy kij kraba, czasami nie jest dobrze usuwany. Aby ułatwić proces, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka obrać i posiekać na tak małe kostki jak patyczki. Sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż kapustę, paluszki krabowe, jajka i cebulę do miski. Jeśli w kapuście jest za dużo płynu, najpierw wyrzuć go na sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj majonez. Wymieszać. Spróbuj sałatki na soli. Sól do smaku. Zwykle nie dodaję soli do sałatek z majonezem, ale to kwestia gustu. Podobnie jak pieprz, czy dodać, czy nie, zależy od ciebie. Schłodzić gotową sałatkę w lodówce, a następnie podać. Smacznego!

wodorosty prawie każdy zrobi tę sałatkę. Możesz wziąć gotową marynatę, możesz ją marynować samodzielnie. Marynowana kapusta jest wytwarzana z suszonych wodorostów lub mrożonych. Na naszej stronie znajduje się wiele przepisów na gotowanie marynowanej kapusty, skorzystaj z wyszukiwania.
możesz kupić gotową sałatkę lub konserwy, tak jak ja. Ale nadal staraj się wybierać kapustę, w której jest mniej dodatków. Warzywa w postaci marchwi są odpowiednie, ale różne sosy majonezowe lub olejowe nie są już takie same.
jeśli kapusta jest w marynacie, wrzuć ją do durszlaka i pozwól płynowi spłynąć. Pokrój zbyt długie glony na małe paski.
majonez jest najczęstszym dressingiem do tej sałatki. Jeśli obserwujesz wagę i przestrzegasz diety, zastąp majonez masłem lub jogurtem naturalnym.
ten przepis ma minimalny zestaw produktów, ale możesz zrobić bardziej złożoną wersję. Świeże ogórki lub kukurydza, kalmary, zielony groszek dobrze sprawdzają się w takiej sałatce.
możesz podawać taką sałatkę jako porcje lub jako jedno danie. Jeśli złożysz wszystkie składniki rumiankiem, gdzie płatki są produktami, a środek jest dressingiem, otrzymasz piękne świąteczne danie.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta morska - 5   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy