skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos z mąką i koncentratem pomidorowym? Przygotuj niezbędne składniki. Weź bezwonny olej roślinny.
Krok 2:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Na patelni lekko podgrzej olej roślinny, włóż posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor.
Krok 4:
Włóż pastę pomidorową na patelnię do cebuli, wymieszaj.
Krok 5:
Podsmaż cebulę z koncentratem pomidorowym, mieszając, 1-2 minuty.
Krok 6:
Rozcieńczyć mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody, zetrzeć, aż grudki mąki całkowicie znikną. W małej objętości płynu jest to znacznie łatwiejsze.
Krok 7:
Dodaj rozcieńczoną mąkę na patelnię, wymieszaj.
Krok 8:
Stopniowo wlewaj resztę wody, jednocześnie aktywnie mieszając masę. Zwiększ ciepło, aby sos się zagotował. Dodaj sól i cukier. Dodaj suche przyprawy i przyprawy, kierując się swoim smakiem i pragnieniem. Użyłam ziół prowansalskich i suszonej bazylii. Dodaj liść laurowy do sosu, dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj sos na średnim ogniu przez 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 9:
Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj sos pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut. W tym czasie sos zmieni kolor na bogatszy i nieco zgęstnieje. Przyprawy i przyprawy ujawnią swój smak i dodadzą smaku. Przy określonych proporcjach mąki i wody sos uzyskuje się średnio gęstą. Zwiększając lub zmniejszając ilość wody, gęstość można regulować w górę lub w dół. Usuń liść laurowy z gotowego sosu.
Krok 10:
Sos pomidorowy jest uniwersalny, dobrze komponuje się z kaszą gryczaną, ryżem. I szczególnie nadaje się do makaronów i kotletów mięsnych, klopsików. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g