sos z mąką i koncentratem pomidorowym

aromatyczny, pyszny dodatek do ulubionych potraw! Sos z mąką i koncentratem pomidorowym doskonale uzupełni zwykłe potrawy i sprawi, że ich smak będzie ciekawszy i bardziej zróżnicowany. Świetnie nadaje się do makaronu, kotletów, klopsików. Przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie bez trudności!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
51 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos z mąką i koncentratem pomidorowym? Przygotuj niezbędne składniki. Weź bezwonny olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni lekko podgrzej olej roślinny, włóż posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pastę pomidorową na patelnię do cebuli, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż cebulę z koncentratem pomidorowym, mieszając, 1-2 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozcieńczyć mąkę w niewielkiej ilości zimnej wody, zetrzeć, aż grudki mąki całkowicie znikną. W małej objętości płynu jest to znacznie łatwiejsze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj rozcieńczoną mąkę na patelnię, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Stopniowo wlewaj resztę wody, jednocześnie aktywnie mieszając masę. Zwiększ ciepło, aby sos się zagotował. Dodaj sól i cukier. Dodaj suche przyprawy i przyprawy, kierując się swoim smakiem i pragnieniem. Użyłam ziół prowansalskich i suszonej bazylii. Dodaj liść laurowy do sosu, dobrze wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj sos na średnim ogniu przez 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj sos pod zamkniętą pokrywką przez około 10 minut. W tym czasie sos zmieni kolor na bogatszy i nieco zgęstnieje. Przyprawy i przyprawy ujawnią swój smak i dodadzą smaku. Przy określonych proporcjach mąki i wody sos uzyskuje się średnio gęstą. Zwiększając lub zmniejszając ilość wody, gęstość można regulować w górę lub w dół. Usuń liść laurowy z gotowego sosu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sos pomidorowy jest uniwersalny, dobrze komponuje się z kaszą gryczaną, ryżem. I szczególnie nadaje się do makaronów i kotletów mięsnych, klopsików. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy