Sałatka z granatu z kurczakiem klasyczna

piękno i wspaniały smak sałatki podbiją wszystkich Twoich gości. Sałatka z granatu z klasycznym kurczakiem ozdobi każdy stół, a nawet stanie się głównym daniem - wygląda tak pięknie. A gotowanie to przyjemność, prosta, dość szybka. Dekorowanie wymaga czasu, a reszta jest bezproblemowa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 38 % 9 g
134 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z granatu z kurczakiem? Przygotuj składniki.Aby przygotować sałatkę z bransoletki z granatów, potrzebujemy: 300 g buraków; 250 g filetów z kurczaka; 100 g majonezu; 60 g orzechów włoskich; 3 jajka; 2 ziemniaki; 1 marchewka; majonez. Do dekoracji potrzebujesz 1 granatu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Sól, pieprz filety. Owinąć folią i piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. następnie rozpakuj folię i upiecz kurczaka na złoty kolor. Zamiast pieczenia filet z kurczaka można gotować w osolonej wodzie do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić mięso i pokroić na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj ziemniaki do miękkości, ostudź i obierz. Zetrzyj na tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka gotować do miękkości, schłodzić i obrać. Zetrzyj grubą tarkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj marchewki do miękkości, ostudź i obierz. Zetrzyj na tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj buraki do miękkości, ostudź i obierz. Zetrzyj również buraki na grubej tarce. Używam gotowego gotowanego buraka, który wcześniej zetarłem na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Majonez włożyłem do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Wygodniej jest więc nakładać go na sałatkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść wysoką szklankę na środku dużego dania, na którym podamy sałatkę. Uformuj równy pierścień fileta z kurczaka wokół szklanki. Posmaruj kurczaka majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż wszystkie ugotowane marchewki na warstwie kurczaka, a także posmaruj majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż starte ziemniaki na marchewce i chwyć rękami. Posmaruj również majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp połową orzechów włoskich.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż połowę buraków na orzechach. Posmaruj majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż resztę orzechów włoskich na burakach.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp orzechy majonezem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przykryj orzechy gotowanymi jajkami i posmaruj warstwę majonezem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż pozostałe buraki na jajach.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posmaruj ostatnią warstwę majonezem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dekoracja. Granat rozłożyć na ziarna.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posyp sałatkę równomiernie ziarnami granatu, lekko dociskając je rękami.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Włóż sałatę do lodówki na 2 godziny do namoczenia. Przed podaniem wyjmij szklankę.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Sałatka bransoletka z granatów podawaj do stołu. Okazuje się, że jest tak niezwykle piękny i pyszny. Smacznego!

tak poetycka nazwa sałatki jest bezpośrednio związana z jej wyglądem, ponieważ sałatka jest uformowana w kształt pierścienia i ozdobiona ziarnami granatu na wierzchu, co ostatecznie daje niesamowite podobieństwo do kobiecej bransoletki. Od razu przypomina mi się słynna historia A. Kuprina o tym samym tytule. Dzięki niemu sałatka otrzymała swoją nazwę w swoim czasie.
ta sałatka może być zrobiona z różnych mięs. Dwa lata temu robiłam podobną sałatkę wołową. Podstawa sałatki w różnych przepisach jest w zasadzie taka sama: mięso, ziemniaki, marchew, buraki i oczywiście granat.

Elegancka sałatka o cudownej nazwie "bransoletka z granatu" od dawna zdobyła zasłużoną popularność i znajduje się na szczycie najpopularniejszych sałatek na wakacje

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy