skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z granatu z kurczakiem? Przygotuj składniki.Aby przygotować sałatkę z bransoletki z granatów, potrzebujemy: 300 g buraków; 250 g filetów z kurczaka; 100 g majonezu; 60 g orzechów włoskich; 3 jajka; 2 ziemniaki; 1 marchewka; majonez. Do dekoracji potrzebujesz 1 granatu.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Sól, pieprz filety. Owinąć folią i piec w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C. następnie rozpakuj folię i upiecz kurczaka na złoty kolor. Zamiast pieczenia filet z kurczaka można gotować w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 3:
Schłodzić mięso i pokroić na małe kawałki.
Krok 4:
Gotuj ziemniaki do miękkości, ostudź i obierz. Zetrzyj na tarce.
Krok 5:
Jajka gotować do miękkości, schłodzić i obrać. Zetrzyj grubą tarkę.
Krok 6:
Gotuj marchewki do miękkości, ostudź i obierz. Zetrzyj na tarce.
Krok 7:
Gotuj buraki do miękkości, ostudź i obierz. Zetrzyj również buraki na grubej tarce. Używam gotowego gotowanego buraka, który wcześniej zetarłem na grubej tarce.
Krok 8:
Majonez włożyłem do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Wygodniej jest więc nakładać go na sałatkę.
Krok 9:
Umieść wysoką szklankę na środku dużego dania, na którym podamy sałatkę. Uformuj równy pierścień fileta z kurczaka wokół szklanki. Posmaruj kurczaka majonezem.
Krok 10:
Ułóż wszystkie ugotowane marchewki na warstwie kurczaka, a także posmaruj majonezem.
Krok 11:
Połóż starte ziemniaki na marchewce i chwyć rękami. Posmaruj również majonezem.
Krok 12:
Posyp połową orzechów włoskich.
Krok 13:
Połóż połowę buraków na orzechach. Posmaruj majonezem.
Krok 14:
Połóż resztę orzechów włoskich na burakach.
Krok 15:
Posyp orzechy majonezem.
Krok 16:
Przykryj orzechy gotowanymi jajkami i posmaruj warstwę majonezem.
Krok 17:
Rozłóż pozostałe buraki na jajach.
Krok 18:
Posmaruj ostatnią warstwę majonezem.
Krok 19:
Dekoracja. Granat rozłożyć na ziarna.
Krok 20:
Posyp sałatkę równomiernie ziarnami granatu, lekko dociskając je rękami.
Krok 21:
Włóż sałatę do lodówki na 2 godziny do namoczenia. Przed podaniem wyjmij szklankę.
Krok 22:
Sałatka bransoletka z granatów podawaj do stołu. Okazuje się, że jest tak niezwykle piękny i pyszny. Smacznego!
tak poetycka nazwa sałatki jest bezpośrednio związana z jej wyglądem, ponieważ sałatka jest uformowana w kształt pierścienia i ozdobiona ziarnami granatu na wierzchu, co ostatecznie daje niesamowite podobieństwo do kobiecej bransoletki. Od razu przypomina mi się słynna historia A. Kuprina o tym samym tytule. Dzięki niemu sałatka otrzymała swoją nazwę w swoim czasie.
ta sałatka może być zrobiona z różnych mięs. Dwa lata temu robiłam podobną sałatkę wołową. Podstawa sałatki w różnych przepisach jest w zasadzie taka sama: mięso, ziemniaki, marchew, buraki i oczywiście granat.
Elegancka sałatka o cudownej nazwie "bransoletka z granatu" od dawna zdobyła zasłużoną popularność i znajduje się na szczycie najpopularniejszych sałatek na wakacje
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g