kremowe eklery

najdelikatniejsze eklery z pysznym kremem mlecznym! Wspaniały przepis kulinarny na pyszne ciasta kuchni francuskiej-eklery, wykonane z ciasta budyniowego z dodatkiem kremu. Jedzenie na święta, imprezy i zwykłe herbaty w kręgu rodzinnym.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 59 % 24 g
226 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
bierzemy mały rondel, wlewamy do niego zimną wodę, solimy i gotujemy. Dodaj masło, delikatnie wlej, ciągle mieszając, mąkę pszenną. Ciasto powinno stać się jednorodne, przyjąć piękny błyszczący odcień. Usuwamy go z ognia i schładzamy, aby był ciepły. Następnie wbijamy jedno jajko na raz, ciągle ubijając masę mikserem. To będzie nasze ciasto parzone. Pozostaje nam tylko położyć go łyżką na maślanej blasze do pieczenia i upiec w rozgrzanym piekarniku, aż będzie miękki. Po upieczeniu eklerów budyniowych (wyrosną i zmienią kolor) wyjmujemy je, schładzamy i nadziewamy kremem.
krem: podpal mleko (1,5 szklanki), zagotuj, wlej szklankę cukru. Osobno ubij jajko trzepaczką, wlej pół szklanki mleka, dodaj skrobię i mąkę, próbując zagnieść mieszaninę, aż będzie gładka. Teraz wprowadzamy powstałą masę do mleka z cukrem na kuchence. Cały czas mieszaj i gotuj, aż zgęstnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy