kremowe eklery
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
bierzemy mały rondel, wlewamy do niego zimną wodę, solimy i gotujemy. Dodaj masło, delikatnie wlej, ciągle mieszając, mąkę pszenną. Ciasto powinno stać się jednorodne, przyjąć piękny błyszczący odcień. Usuwamy go z ognia i schładzamy, aby był ciepły. Następnie wbijamy jedno jajko na raz, ciągle ubijając masę mikserem. To będzie nasze ciasto parzone. Pozostaje nam tylko położyć go łyżką na maślanej blasze do pieczenia i upiec w rozgrzanym piekarniku, aż będzie miękki. Po upieczeniu eklerów budyniowych (wyrosną i zmienią kolor) wyjmujemy je, schładzamy i nadziewamy kremem.
krem: podpal mleko (1,5 szklanki), zagotuj, wlej szklankę cukru. Osobno ubij jajko trzepaczką, wlej pół szklanki mleka, dodaj skrobię i mąkę, próbując zagnieść mieszaninę, aż będzie gładka. Teraz wprowadzamy powstałą masę do mleka z cukrem na kuchence. Cały czas mieszaj i gotuj, aż zgęstnieje.
krem: podpal mleko (1,5 szklanki), zagotuj, wlej szklankę cukru. Osobno ubij jajko trzepaczką, wlej pół szklanki mleka, dodaj skrobię i mąkę, próbując zagnieść mieszaninę, aż będzie gładka. Teraz wprowadzamy powstałą masę do mleka z cukrem na kuchence. Cały czas mieszaj i gotuj, aż zgęstnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g