najprostsze ciasto parzone na ciasto

Ekstremalna wskazówka do robienia idealnych, nieważkich ciast.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 10 g
tłuszcze 45 % 24 g
węglowodany 36 % 19 g
326 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

aby przygotować ciasto parzone, potrzebujemy patelni z grubym dnem. Wlej do niego 215 gramów wody. Rozpuść olej, możesz razem z wodą. gdy wszystko się zagotuje, dodaj mąkę, możesz wszystko natychmiast i szybko usunąć z ognia.Dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Nie bądź leniwy. Powinny to być szybkie ruchy.Jeśli zobaczysz, że płyn pozostaje w tyle za krawędziami, oznacza to, że jest gotowy. Posolić. A żeby szybciej się ochłodzić, na przykład wkładam do miski z zimną wodą. Teraz ubij jajka trzepaczką i wlej małe porcje do ciasta. Jednocześnie musisz cały czas mieszać. Bardzo ważne jest, aby mieć odpowiednią konsystencję. Jeśli płynnie spływa z łyżki, że tak powiem, jedną kroplą, zrób z niej to, co chciałeś. Jeśli nadal jest trochę płynny. następnie dodaj więcej jajka. Tylko naturalnie należy go wcześniej ubić. Potem biorę celofanową torbę, wkładam tam ciasto i robię różne figurki. Pieczę przez dwadzieścia minut. Jest jeszcze jeden sekret. Przed włożeniem ciastek do piekarnika zwilż blachę do pieczenia wodą. para pomoże im lepiej się podnieść.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy