skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierogi z ziemniakami i smażoną cebulą? Zacznij od przygotowania nadzienia. Przygotuj niezbędne składniki. Dokładnie umyj ziemniaki. Cebula będzie potrzebować 3-4 szt.
Krok 2:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na trzy do czterech części, włożyć do rondla. Napełnij wodą i podpal do gotowania. Gdy ziemniaki się zagotują, zmniejsz ogień, sól. Możesz również dodać liść laurowy, 3-4 groszki ziela angielskiego, ale nie jest to konieczne.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków zajmij się opiekaniem. Obierz cebulę, spłucz zimną wodą. Pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 4:
Wlej rafinowany olej roślinny na patelnię, podgrzej. Smaż cebulę na średnim ogniu na złoty kolor. Mieszaj od czasu do czasu, w przeciwnym razie się przypali.
Krok 5:
Gdy ziemniaki są ugotowane, łatwo będzie je przebić widelcem lub nożem, odcedzić. Dodaj masło, ciepłe mleko i prażoną cebulę. Za pomocą tłuczka zmiel ziemniaki na gładkie puree. Nadzienie jest gotowe. Pozostaw do ostygnięcia, a w tym czasie zagnieść ciasto na pierogi.
Krok 6:
Jak zrobić ciasto na pierogi? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Weź mąkę pszenną najwyższej jakości. Pamiętaj, aby przesadzić go, aby nasycić go tlenem. Wyjmij wcześniej jajko kurze z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
Krok 7:
Wlej mąkę do szerokiej i głębokiej miski, w której wygodnie będzie ugniatać ciasto. Osobno wbij jajko do pojemnika, wlej przegotowaną wodę o temperaturze pokojowej i łyżkę rafinowanego oleju roślinnego. Użyłam oliwy z oliwek, ale możesz wziąć Słonecznik. Trzepaczką lub widelcem ubij płyn, aż będzie gładki i wlej do mąki.
Krok 8:
Zagnieść ciasto. Ponieważ mąka jest inna dla każdego, jej ilość może być potrzebna mniej więcej niż wskazana w przepisie, spójrz na konsystencję ciasta. Powinien być całkiem fajny, nie przyklejający się do rąk. Przykryj ciasto ręcznikiem i odstaw na 40 minut.
Krok 9:
Rozwałkuj część ciasta w okrąg o grubości około 3 mm.im cieńsze ciasto, tym smaczniejsze będą pierogi. Wyciśnij koła za pomocą specjalnej formy. Umieść około 1 herbaty na środku każdego koła. l nadzienia i pierogi. Jeśli chcesz, możesz owinąć taki warkocz. Ważne! Upewnij się, że nadzienie lub tłuszcz nie dostanie się na krawędzie przedmiotu z ciasta, w przeciwnym razie pierogi się zagotują.
Krok 10:
Musisz gotować w dużym rondlu, pierogi powinny swobodnie pływać, aby się nie sklejały. Wlej wodę (około 3 litrów) i podpal. Gdy woda się zagotuje, sól (0,5 stół. l). Użyj łyżki, aby utworzyć lejek w wodzie, przekręć w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Wyślij pierogi do rondla (15 szt.). Gdy się zagotują, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez około 4 do 6 minut. Im grubsze ciasto na pierogi, tym dłużej będą się gotować.
Krok 11:
Podczas gotowania pierogów przygotuj składniki do podania pierogów. Weź 3 sztuki średnich cebul, rafinowany olej roślinny i wysokiej jakości masło.
Krok 12:
Cebulę obrać, opłukać zimną wodą i pokroić w cienkie pierścienie. Jeśli twoja cebula jest duża, pokrój ją w półpierścienie. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, włóż cebulę i smaż na złoty kolor.
Krok 13:
Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową do durszlaka, aby szklanki miały nadmiar płynu. Następnie przełóż do miski, dodaj masło, smażoną cebulę do pierogów i dobrze wstrząśnij z zamkniętą pokrywką, aby pierogi dobrze wymieszały się z olejem i smażeniem.
pierogi można przygotować na przyszłość i zamrozić. Aby to zrobić, przenieś obrabiany przedmiot na posypaną mąką deskę do krojenia, Wyślij do zamrażarki. Po kilku godzinach przenieś je do torby. Pierogi można przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż 4 miesiące.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g