skład / składniki
metoda gotowania
przepis kulinarny na bardzo smaczne i pachnące pierniki z kandyzowanymi owocami i orzechami znalazłem w jednym z czasopism kilka lat temu. Są to tradycyjne niemieckie pierniki pieczone na Boże Narodzenie. Zawsze możesz delektować się takim słodkim jedzeniem, ciesząc się klasycznym smakiem czekoladowych pierników. Wziąłem ten przepis na notatkę i na święta traktuję gości czekoladowymi piernikami z kandyzowanymi owocami. Bierzemy kandyzowany kumkwat, wszelkie owoce cytrusowe kandyzowane i niezbyt drobno siekamy je nożem. Posiekaj również orzechy nożem, aby kawałki były odczuwalne w pierniku. Zmiel kardamon i goździki w młynku do kawy i przesiej przez sito. Posiekaj świeży korzeń imbiru. Następnie zagniataj ciasto. Zetrzyj białe miękkie masło z granulowanym cukrem. Następnie stopniowo wprowadzamy jajka, nie przestając ubijać. Na koniec zasypiamy pokruszoną gorzką czekoladę i dobrze mieszamy. W innym kubku wymieszaj przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, płatki owsiane i przyprawy, a także przesiany proszek kakaowy, orzechy i kandyzowane owoce. Radzę wziąć płatki owsiane, których opakowanie mówi "nie wymaga gotowania". Przygotowaną masę stopniowo dodajemy do mieszanki jajeczno – olejowej. Wymieszaj wszystko mikserem. Przykryj blachę do pieczenia naoliwionym pergaminem. Bierzemy niekompletną łyżkę ciasta, zwijamy z niego kulkę i robimy ciasto. Połóż puste pierniki na blasze do pieczenia w znacznej odległości od siebie. Pierniki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10 minut. Uważaj, aby nie wyschły. Połowę każdego schłodzonego piernika smarujemy pozostałą czekoladą rozpuszczoną w łaźni wodnej. Czekoladowe pierniki z kandyzowanymi owocami są gotowe, możesz pić herbatę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane owoce - 216 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kumkwat - 71 kcal/100g