skład / składniki
metoda gotowania
to ciasto to klasyczny Norweski przepis kulinarny. Sama nazwa - ciasto księcia-mówi sama za siebie, to jedzenie było podawane na stole Królewskim w średniowieczu. Ale jego przepis, bez względu na wszystko, nie różni się szczególną złożonością i możesz go ugotować w zwykłej domowej kuchni! Otwórz zasłonę tajemnicy Królewskiego posiłku, Poczuj się koronowany na specjalnego!
w misce rozbijamy jedno jajko. Drugie jajko dzielimy na białko i żółtko, żółtko dodajemy do pierwszego jajka. Wlej tam cukier, mąkę i zmiękczone masło. Zamiast masła możesz wziąć margarynę do pieczenia. Wszystko miksujemy mikserem, aż powstanie kulka. Ale nie powinieneś przeszkadzać zbyt długo – nie wzrośnie.
bierzemy okrągłe naczynie do pieczenia o średnicy około 22 cm, najlepiej rozłączne. Kładziemy tam 2/3 ciasta, ubijając je. Włącz piekarnik, ustaw temperaturę na 180 stopni.
gdy piekarnik się nagrzewa, robimy nadzienie. Migdały można kupić już zmielone,ale moim zdaniem taniej jest kupić całe migdały i zmielić je w młynku do kawy. Ponadto świeżo zmielone migdały są znacznie bardziej aromatyczne! Możesz również zrobić z cukrem pudrem - zmielić zwykły cukier w młynku do kawy. Ekstrakt z rumu jest potrzebny wyłącznie do smaku. Zamiast tego możesz wziąć koniak lub irlandzki likier lub po prostu mielony kardamon! Zapach będzie inny, ale nie gorszy!
więc składniki nadzienia są gotowe. Wymieszaj je w osobnej misce, dodaj 2 białka i 2 łyżki wody. Dokładnie wymieszaj i rozłóż na cieście. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkowujemy na warstwę o grubości 3 mm i wycinamy 12 pasków o szerokości 12 mm. kładziemy je na krzyż na nadzieniu, a jeden na krawędzi, aby nadzienie nie spływało.
wysyłamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 50 minut. Ciasto księcia jest gotowe! Bon apeti!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g