słodkie bułeczki drożdżowe na kefirze i mleku

punktem kulminacyjnym jest specjalny tajny test! Świetny przepis na przygotowanie przewiewnego ciasta z cukrem, który z pewnością spodoba się wielu, poprawi nastrój i mile zaskoczy swoim smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 76 % 44 g
260 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania słodkich bułek cukrowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłego kefiru do miarki, a następnie dodaj do niego trzy łyżki cukru i trzy łyżki mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dwadzieścia jeden gramów prasowanych żywych drożdży do kubka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w kubku, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść kubek w ciepłej wodzie na dwadzieścia minut, aby uzyskać najszybsze działanie drożdży.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij dwa jaja kurze do głębokiej miski i zacznij przygotowywać ciasto maślane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj szczyptę soli do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugotowane ciasto rozprowadzamy w obszernej misce po dwudziestu minutach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mieszankę jajeczną do miski do ciasta i dokładnie wymieszaj trzepaczką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przesiać do miski częściami pięćset gramów mąki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w misce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Kontynuuj zbieranie ciasta rękami i po uformowaniu przykryj miskę ciastem serwetką przez trzydzieści minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przesiej trochę mąki na stół i rozłóż na nim po trzydziestu minutach dobrze wyrośnięte ciasto.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dokładnie zagniataj ciasto rękami przez około dziesięć minut i uformuj je w grudkę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Posmaruj ciasto niewielką ilością oleju roślinnego, aby nie uformowała się skorupa i włóż do miski, a następnie przykryj serwetką, Usuń w ciepłe miejsce na czterdzieści minut.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po czterdziestu minutach rozłóż miękkie i przewiewne ciasto na posypanym mąką stole.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dobrze zagnieść ciasto i uformować z niego rodzaj kiełbasy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Podziel ciasto na mniej więcej tej samej wielkości porcje.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zagniatamy każdy kawałek ciasta i robimy z niego ciastka.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posmaruj każdą tortillę roztopionym masłem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wlej cukier na każdą tortillę.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Każdą tortillę zwijamy w rolkę.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Mocno oślepiamy krawędzie każdej rolki.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Złóż każdą rolkę na pół.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Wykonujemy nacięcie nożem pośrodku.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Kształtujemy bułeczki cukrowe.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Po dwudziestu minutach posmaruj bułki ubitym i zmieszanym z mlekiem jajkiem kurzym.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Posyp bułki cukrem i wyślij do piekarnika rozgrzanego do stu siedemdziesięciu stopni na dwadzieścia pięć minut.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Po dwudziestu pięciu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z bułkami z piekarnika.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

przepis na najlepsze domowe bułeczki! Piękne i bardzo smaczne wypieki! Skórka tkwi w specjalnym, tajnym cieście, które natychmiast rozpływa się w ustach. Ich powierzchnia jest całkowicie pokryta cukrem, który się nie przypala i tworzy przyjemnie chrupiącą skórkę. Taki deser stanie się ulubioną rodzinną ucztą, poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny i niepogody dzień! Przyjrzyjmy się dokładnie, jak gotować bułki w domu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy