skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania słodkich bułek cukrowych.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłego kefiru do miarki, a następnie dodaj do niego trzy łyżki cukru i trzy łyżki mąki.
Krok 3:
Dodaj dwadzieścia jeden gramów prasowanych żywych drożdży do kubka.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w kubku, aż będą gładkie.
Krok 5:
Umieść kubek w ciepłej wodzie na dwadzieścia minut, aby uzyskać najszybsze działanie drożdży.
Krok 6:
Rozbij dwa jaja kurze do głębokiej miski i zacznij przygotowywać ciasto maślane.
Krok 7:
Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.
Krok 8:
Dodaj szczyptę soli do miski.
Krok 9:
Włóż pięćdziesiąt gramów zmiękczonego masła do miski.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 11:
Ugotowane ciasto rozprowadzamy w obszernej misce po dwudziestu minutach.
Krok 12:
Dodaj mieszankę jajeczną do miski do ciasta i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
Krok 13:
Przesiać do miski częściami pięćset gramów mąki.
Krok 14:
Wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki w misce.
Krok 15:
Kontynuuj zbieranie ciasta rękami i po uformowaniu przykryj miskę ciastem serwetką przez trzydzieści minut.
Krok 16:
Przesiej trochę mąki na stół i rozłóż na nim po trzydziestu minutach dobrze wyrośnięte ciasto.
Krok 17:
Dokładnie zagniataj ciasto rękami przez około dziesięć minut i uformuj je w grudkę.
Krok 18:
Posmaruj ciasto niewielką ilością oleju roślinnego, aby nie uformowała się skorupa i włóż do miski, a następnie przykryj serwetką, Usuń w ciepłe miejsce na czterdzieści minut.
Krok 19:
Po czterdziestu minutach rozłóż miękkie i przewiewne ciasto na posypanym mąką stole.
Krok 20:
Dobrze zagnieść ciasto i uformować z niego rodzaj kiełbasy.
Krok 21:
Podziel ciasto na mniej więcej tej samej wielkości porcje.
Krok 22:
Zagniatamy każdy kawałek ciasta i robimy z niego ciastka.
Krok 23:
Posmaruj każdą tortillę roztopionym masłem.
Krok 24:
Wlej cukier na każdą tortillę.
Krok 25:
Każdą tortillę zwijamy w rolkę.
Krok 26:
Mocno oślepiamy krawędzie każdej rolki.
Krok 27:
Złóż każdą rolkę na pół.
Krok 28:
Wykonujemy nacięcie nożem pośrodku.
Krok 29:
Kształtujemy bułeczki cukrowe.
Krok 30:
Po dwudziestu minutach posmaruj bułki ubitym i zmieszanym z mlekiem jajkiem kurzym.
Krok 31:
Posyp bułki cukrem i wyślij do piekarnika rozgrzanego do stu siedemdziesięciu stopni na dwadzieścia pięć minut.
Krok 32:
Po dwudziestu pięciu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z bułkami z piekarnika.
Krok 33:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
przepis na najlepsze domowe bułeczki! Piękne i bardzo smaczne wypieki! Skórka tkwi w specjalnym, tajnym cieście, które natychmiast rozpływa się w ustach. Ich powierzchnia jest całkowicie pokryta cukrem, który się nie przypala i tworzy przyjemnie chrupiącą skórkę. Taki deser stanie się ulubioną rodzinną ucztą, poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny i niepogody dzień! Przyjrzyjmy się dokładnie, jak gotować bułki w domu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g