skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dokładnie umyj młode ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla lub gąbki (w przepisie użyto czerwonych ziemniaków). Możesz obrać skórkę ziemniaka według uznania. Wyślij ziemniaki do rondla, zalej zimną wodą i postaw na dużym ogniu. Po zagotowaniu posolić wodę w rondlu, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod zamkniętą pokrywką przez około 20 minut. Możesz sprawdzić gotowość ziemniaków za pomocą wykałaczki. Spuścić wodę.
Krok 2:
Podczas gotowania ziemniaków przygotuj aromatyczny dressing. Szalotki pokroić w cienkie półpierścienie, pióra lub małe kostki.
Krok 3:
Wyślij szalotkę do małego talerza i wyciśnij kilka kropli limonki lub cytryny. Wymieszaj i pozostaw na chwilę do marynowania.
Krok 4:
Posiekaj warzywa tak drobno, jak to możliwe. W przepisie wykorzystano pietruszkę i tymianek. Bazylia, oregano lub zioła prowansalskie są bardzo dobre dla ziemniaków.
Krok 5:
Przełóż czosnek przez wyciskacz do czosnku. Wyślij zioła, czosnek, sól i ziele angielskie do moździerza i zmiel tłuczkiem. Dodaj oliwę z oliwek lub zwykłe warzywa, wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Do garnka z ziemniakami dodaj cebulę, musztardę i dressing ziołowy.
Krok 7:
Przykryj patelnię pokrywką. Trzymając Uchwyty i pokrywkę (możesz użyć ręcznika kuchennego, aby się nie poparzyć), lekko wstrząśnij, a następnie odwróć patelnię do góry nogami i ponownie przykryj. W ten sposób marynata i zioła rozprowadzą się równomiernie na ziemniakach, nasycając je aromatami i niezrównanym smakiem.
Krok 8:
Podawaj!
przepisy na młode ziemniaki są bardzo liczne!
wypróbuj wersję gotowanych ziemniaków w mundurkach z aromatycznymi ziołami i czosnkiem, takie ziemniaki przekroczą wszystkie Twoje oczekiwania! Zioła i ich ilość można dostosować do własnych upodobań!
ziemniaki można podawać z solonym lub wędzonym smalcem, z marynowanymi grzybami, z mięsem lub rybą, będą bardzo smaczne z sezonowymi świeżymi warzywami.
spróbuj na zimno i na gorąco, obie opcje są dobre.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal/100g