skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić owsiankę Herkulesa w powolnej kuchence na mleku? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania owsianki herkulesowej. Wolę zwykłego Herkulesa, ponieważ uważam go za zdrowszy niż płatki owsiane instant. Ale możesz wziąć według własnego uznania.
Krok 2:
Dno i boki miski multicookera dokładnie posmaruj połową masła. Ale możesz nasmarować zwykłym olejem roślinnym, jeśli wolisz.
Krok 3:
Wlej Herkulesa do miski.
Krok 4:
Dodaj cukier i sól do Herkulesa. Cukier można przyjmować nie tylko zwykłe, ale także odmiany brązowe lub trzcinowe. Nada owsiance subtelny karmelowy smak. Lepiej osłodzić według własnych upodobań, gdy owsianka się ugotuje.
Krok 5:
Wlej mleko do miski Herkulesa i wymieszaj. Ustaw miskę w powolnej kuchence i przełącz ją w tryb "owsianka mleczna" na czas - 35 minut.
Krok 6:
Napisy trybów mogą być różne dla różnych producentów multicookerów, więc spójrz na swój model i instrukcje. Na moim asystencie są dwa tryby gotowania - "owsianka" i "owsianka mleczna". W trybie "owsianka" owsianka gotuje się przez 20 minut i okazuje się dość płynna. Ale w trybie "owsianka mleczna" odbywa się przez 35 minut i okazuje się gęsta, jak lubię.
Krok 7:
Po sygnale dźwiękowym wyłącz ogrzewanie, ale odstawiam na kolejne 5-7 minut, aby owsianka się zaparzyła. Ale czas gotowania zależy od mocy powolnej kuchenki, więc skup się na swoim.
Krok 8:
Posmakuj owsianki, ułóż na talerzach i podawaj z masłem. W razie potrzeby do owsianki można dodać suszone owoce, rodzynki, orzechy, czekoladę lub polać miodem.
Krok 9:
Smacznego.
owsianka Herkulesa to najlepsza opcja śniadaniowa, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jest bardzo przydatny dla naszego organizmu, ma dużo błonnika, zapobiega podrażnieniom żołądka. Energetyzuje nasz organizm i oczyszcza z toksyn. Jest dobra dla naszego serca i poprawia nastrój. Więc zacznij dzień dobrze.
ważne! Aby Dania owsiane były zawsze smaczne, a także Przeczytaj wszystkie sekrety wyboru i przygotowania w artykule o płatkach owsianych i Herkulesie .
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g