skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Masło do ciasta
Krok 2:
Dodaj cukier
Krok 3:
Żółtka gotowanych jajek
Krok 4:
Dodaj żółtka
Krok 5:
Mieszać
Krok 6:
Dodaj mąkę
Krok 7:
Dodaj proszek do pieczenia
Krok 8:
Ciasto w kombajnie
Krok 9:
Kruche ciasto
Krok 10:
Ugniataj ciasto rękami
Krok 11:
Wytnij wzdłuż dna z kształtu
Krok 12:
Przycinanie Usuń
Krok 13:
Gotowe ciasto
Krok 14:
Jabłka
Krok 15:
Obrane jabłka
Krok 16:
Starte jabłka z cynamonem
Krok 17:
Koniak do jabłek i gruszek
Krok 18:
Gruszki
Krok 19:
Obrane gruszki
Krok 20:
Gruszki z cukrem
Krok 21:
Dodaj wanilinę
Krok 22:
Masło do śmietany
Krok 23:
Dodaj cukier puder
Krok 24:
Dodaj śmietanę i mleko skondensowane
Krok 25:
Gotowy krem
Krok 26:
Ciasto na talerzu
Krok 27:
Umieść dzieloną formę
Krok 28:
Na ciasto-nadzienie jabłkowe
Krok 29:
Posyp mielonymi orzechami włoskimi
Krok 30:
Top-krem
Krok 31:
Drugie ciasto
Krok 32:
Na nadzienie z ciasta gruszkowego
Krok 33:
Ciasteczka
Krok 34:
Zmiel ciasteczka na okruchy
Krok 35:
Posyp nadzieniem gruszkowym
Krok 36:
Top krem i trzecie ciasto
Krok 37:
Krem i czwarte ciasto
Krok 38:
Krem na czwartym cieście
Krok 39:
Namocz żelatynę
Krok 40:
Kompot wiśniowy
Krok 41:
Wiśnie z kompotu
Krok 42:
Sok wiśniowy
Krok 43:
Rozpuść żelatynę w gorącym soku
Krok 44:
Mrożone jagody: truskawki, jeżyny i czarne porzeczki
Krok 45:
Połóż wiśnię na wierzchu
Krok 46:
Wlać trochę galaretki
Krok 47:
Wlać już dobrą ilość galaretki
Krok 48:
Rozłóż jagody
Krok 49:
Podnieś boki formy
Krok 50:
Cięcie
Krok 51:
ubij masło z cukrem, żółtkami i śmietaną.
dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.
ciasto okaże się bardzo delikatne, maślane. Prawie niemożliwe jest rozwałkowanie go wałkiem do ciasta. Dlatego musisz położyć kawałek ciasta na papierze do pieczenia i wygładzić go rękami do pożądanego rozmiaru. Następnie musisz przyciąć ciasto w okrągłym dzielonym kształcie.
piec przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni na tym samym papierze, na którym został zwinięty.
upiecz w ten sposób 4 ciasta.
jabłka obierz. Zetrzeć na tarce. Dodaj cukier, umieść na małym ogniu. Mieszaj, aż sok się uwolni. Następnie możesz rzadziej przeszkadzać.
gdy sok trochę odparuje, dodaj cynamon, a następnie, po chwili, wlej koniak. Gotuj jabłka, aż zapach alkoholu zniknie. Jabłka odstawić do ostygnięcia.
gruszki do czyszczenia. Zetrzeć na tarce. Dodaj cukier i umieść na małym ogniu. Mieszaj, aż sok się uwolni. Następnie możesz rzadziej przeszkadzać.
gdy sok trochę odparuje, dodaj wanilinę, a następnie dodaj koniak i gotuj gruszki, aż zapach alkoholu zniknie. Gruszki odstawić do ostygnięcia.
zmiel ciasteczka moździerzem.
zmiel orzechy za pomocą maszynki do mięsa.
ubij krem z masła, cukru pudru, śmietany. Na koniec dodaj mleko skondensowane.
Zdobądź mrożone jagody. Rozmrozić je.
wyjmij wiśnie z kompotu, wyjmij pestki.
umieść pierścień z dzielonej formy na naczyniu, włóż pierwsze ciasto do środka.
połóż nadzienie jabłkowe na cieście. Wlej i spłaszcz orzechy na wierzch. Rozłóż krem na orzechach.
połóż drugie ciasto na śmietanie. Ciasta są kruche i dlatego trzeba je układać jak puzzle.
połóż nadzienie gruszkowe na drugim cieście, zmielone ciasteczka na wierzchu. Dalej-krem.
ostrożnie ułóż trzecie ciasto. Na nim-warstwa kremu.
następnie połóż czwarte ciasto i wyślij plyatsek do lodówki na półtorej godziny, aby krem zestalił się.
dodaj cukier puder do soku wiśniowego.
żelatyna moczyć.
rozgrzej sok wiśniowy, wlej namoczoną żelatynę, wymieszaj i odstaw na bok, aby sok z żelatyną trochę ostygł.
ze względu na papier do pieczenia podnieś boki formy, ponieważ placek jest bardzo wysoki.
połóż warstwę wiśni na powierzchni plaitsoka. Wlać niewielką warstwę galaretki. Poczekaj, aż galaretka się złapie.
rozłóż wszystkie jagody. Wlać pozostałą galaretkę.
Wyślij placek do lodówki na noc.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Sok wiśniowy - 47 kcal/100g
- Kompot - 60 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g