ciasto z Mantui

pachnące włoskie ciasto z pyszną skórką orzechową. Górna skórka orzecha jest niesamowicie pyszna! Bardzo proste, ale bardzo smaczne ciasto z Mantui we Włoszech.
KaroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 38 % 29 g
węglowodany 51 % 39 g
449 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
dobrze ubij cukier, żółtka i jedno jajko.

dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny. Wymieszaj i wlej mleko.

posmaruj formę masłem, posyp mąką, cukrem pudrem (1:1). Włóż ciasto do formy, posyp orzechami.

piec przez około 35 minut w 180 stopniach. Sprawdź gotowość wykałaczką (najlepiej w samym środku).

ciasto schłodzić, posypać cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy