ciasto z Mantui
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
dobrze ubij cukier, żółtka i jedno jajko.
dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny. Wymieszaj i wlej mleko.
posmaruj formę masłem, posyp mąką, cukrem pudrem (1:1). Włóż ciasto do formy, posyp orzechami.
piec przez około 35 minut w 180 stopniach. Sprawdź gotowość wykałaczką (najlepiej w samym środku).
ciasto schłodzić, posypać cukrem pudrem.
dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny. Wymieszaj i wlej mleko.
posmaruj formę masłem, posyp mąką, cukrem pudrem (1:1). Włóż ciasto do formy, posyp orzechami.
piec przez około 35 minut w 180 stopniach. Sprawdź gotowość wykałaczką (najlepiej w samym środku).
ciasto schłodzić, posypać cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g