skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Truskawki do wina należy wybrać dojrzałe, ale niekoniecznie suszone lub zgniłe.
Krok 2:
Następnie, nie myjąc i nie czyszcząc sadzonek ogonów, zmiażdż wszystkie jagody rękami, aby nie rozgnieść nasion-w odpowiednim naczyniu do fermentacji. Zamknij naczynia szczelnie pokrywką przed infiltracją nieproszonych gości i pozostaw na 3-4 dni w spokoju w temperaturze 18-23 stopni. Po pierwszych 3-4 dniach konieczne będzie zakłócenie brzeczki przez około dwa tygodnie, kilkakrotnie mieszając od dołu do góry, raz na 2-3 dni.
Krok 3:
Przed rozpoczęciem usuwania miazgi z brzeczki należy wytrzymać dzień w spokoju. Pod ciśnieniem kwasu węglowego część brzeczki wypłynie na powierzchnię.
Krok 4:
Należy go usunąć w drobnym sicie lub płóciennej torbie i pozostawić na kilka godzin nad pustym pojemnikiem, aby sok pozostały w miazdze spadł.
Krok 5:
Spuść cały sok do odpowiedniej objętości słoika.
Krok 6:
Umieścić w celu dalszej fermentacji pod uszczelnieniem wodnym przez 8-10 dni.
Krok 7:
Po tym czasie usuń uszczelkę wodną i wyjmij podniesioną miazgę, lekko ściśnij.
Krok 8:
Przez sito odcedź przyszłe wino z pozostałej miazgi.
Krok 9:
Lekko ściśnij i ponownie wlej do słoika pod uszczelką wodną na 8-10 dni.
Krok 10:
W tym czasie słoik wina będzie miał imponujący osad.
Krok 11:
Konieczne jest, aby za pomocą długiej elastycznej rurki ostrożnie, bez zaczepiania osadu, spuścić wino. I znowu pod uszczelką wodną! Ale już kilka dni dłużej niż poprzedni okres. Co więcej, należy to zrobić przy każdym kolejnym procesie filtrowania. Prowadź dziennik, aby nie zapomnieć, zwłaszcza jeśli masz kilka różnych win!
Krok 12:
Z czasem wino zacznie zmieniać kolor-to normalny proces.
Krok 13:
Oznacza to, że nadszedł czas, aby rozpocząć proces wietrzenia - w tym celu podczas następnej filtracji należy trzymać rurkę z wychodzącym strumieniem około 5 cm nad puszką, aby strumień wina był nasycony tlenem.
Krok 14:
Nadszedł również czas, aby pobrać próbkę wina, a jeśli twój własny cukier nie wystarczy, wino zakwasza, dodaj trzecią lub czwartą część cukru. Aby to zrobić, oddziel trochę wina, rozpuść w nim cukier.
Krok 15:
Wlej słodzoną część wina z powrotem do słoika. Dodaj resztę cukru w częściach podczas następujących filtracji i wentylacji.
Krok 16:
Kontynuuj filtrowanie z wentylacją, aż wino stanie się przezroczyste i nie będzie już osadu ani płytki nazębnej. Cały proces jest długi, od dwóch miesięcy lub dłużej, w zależności od warunków i cech przebiegu fermentacji. Wlać gotowe wino do butelek, ale nie zatykać - wino truskawkowe ma tendencję do dojenia. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Ciesz się aromatem i smakiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g