skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę coleslaw z zielonym groszkiem? Aby to zrobić, musisz przygotować wszystkie składniki. Zielony groszek można stosować zarówno świeży, jak i mrożony. Jeśli ogórki są małe, weź je 2 lub 3. Pomidory mogą być używane w dowolnym rozmiarze, różnica będzie tylko w krojeniu. Opłucz ogórki i pomidory pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Użyję zielonego groszku po zamrożeniu. Należy go zanurzyć we wrzącej wodzie i gotować przez 5 minut. Następnie wrzuć groszek do durszlaka i spuść wodę. Ugotowany groszek opłucz 1-2 razy zimną wodą.
Krok 3:
Drobno posiekaj kapustę na sałatkę i pamiętaj trochę rękami. Po co zgniatać ręce? Jest to konieczne, aby stało się bardziej miękkie i soczyste. Z tego gotowa sałatka będzie bardziej soczysta.
Krok 4:
Włóż posiekaną kapustę do miski, w której ugotujesz sałatkę. W tym celu wygodnie jest użyć szerokiej szklanej salaterki. Pokrój ogórki w kostkę i dodaj do miski za kapustą.
Krok 5:
Pokrój pomidory. Jeśli pomidory są duże, pokrój je na pół, usuń łodygę i pokrój w duże plasterki. Małe wiśnie można pokroić tylko na 2-4 części. Wyślij pokrojone pomidory do sałatki.
Krok 6:
Do tego czasu zielony groszek zdążył już ostygnąć po ugotowaniu. Drobno posiekaj świeże warzywa koperkowe i dodaj je wraz z groszkiem do miski.
Krok 7:
Dopraw sałatkę sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Do smaku trochę soli. W razie potrzeby do sosu sałatkowego można użyć aromatycznego oleju słonecznikowego. Aby uzyskać smak, możesz dodać trochę przypraw z aromatycznymi ziołami.
Krok 8:
Wymieszaj wszystkie składniki razem. Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj!
Krok 9:
Gotowa sałatka jest pyszna i lekka. Doskonale uzupełni każde danie mięsne. Smacznego!
Skóra, jeśli nie jest szorstka, uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g