Sałatka marchewkowa z majonezem i czosnkiem

Prosta, ale bardzo smaczna i zdrowa sałatka z marchwi! Ta najprostsza sałatka z zaledwie trzech składników zachwyca harmonijnym smakiem! Można go jeść i jeść-nie będzie dużo! Ponadto jest bardzo przydatny, ponieważ składa się ze świeżych warzyw. To albo samodzielne danie, albo pyszny, aromatyczny dodatek!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 44 % 7 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Marchewki najlepiej wziąć świeże, nowe zbiory. Radzę też nie używać umytych marchewek - takie warzywa są traktowane specjalną kompozycją,ponadto my = topienie Marchewki jest gorzej przechowywane i bardzo szybko traci elastyczność. Majonez najlepiej zabrać do domu, własnej produkcji. W majonezie sklepowym nie ma nic przydatnego, a jest wiele szkodliwych dodatków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz marchewki z ziemi, odetnij łodygę i obierz. Cienko odetnij skórę-najlepiej to zrobić za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osusz marchewki ręcznikami papierowymi i zetrzyj. Może to być drobna Tarka, średnia i tarka do koreańskiej marchwi - w tej kwestii skup się na swoim guście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól marchewki. Po 5 minutach marchew wydziela sok - w żadnym wypadku go nie wylewaj. Ten sok jest kluczem do soczystości sałatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek, posiekaj i dodaj do marchewki. Przeszedłem goździk przez prasę, ale można go posiekać nożem lub zetrzeć na drobnej tarce. Oczywiście świeży i młody czosnek jest kluczem do korzyści z sałatki. Ale w przypadku jego braku można również użyć czosnku w proszku. Na tym etapie możesz dodać coś do sałatki według własnego gustu: może to być świeża pietruszka, koperek, kolendra lub suszone zioła prowansalskie lub po prostu mielony pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj majonez. Wiem, że nie wszyscy używają majonezu. Dlatego całkiem możliwe jest użycie zamiast tego śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu. Jeśli masz zapalenie ucha, aby uzyskać bardziej zdrową i dietetyczną opcję, możesz doprawić sałatkę naturalnym jogurtem, a nawet kefirem lub sfermentowanym mlekiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko, włóż do salaterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Taka sałatka jest obfita i aromatyczna! Spodoba się wszystkim! Smacznego!

podawaj taką sałatkę z mięsem, rybą lub drobiem jako dodatek lub jako sałatkę z ziemniakami lub ryżem.
ponadto uważam, że taka pikantna sałatka może ozdobić nawet świąteczny stół.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy