skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Marchewki najlepiej wziąć świeże, nowe zbiory. Radzę też nie używać umytych marchewek - takie warzywa są traktowane specjalną kompozycją,ponadto my = topienie Marchewki jest gorzej przechowywane i bardzo szybko traci elastyczność. Majonez najlepiej zabrać do domu, własnej produkcji. W majonezie sklepowym nie ma nic przydatnego, a jest wiele szkodliwych dodatków.
Krok 2:
Dobrze opłucz marchewki z ziemi, odetnij łodygę i obierz. Cienko odetnij skórę-najlepiej to zrobić za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw.
Krok 3:
Osusz marchewki ręcznikami papierowymi i zetrzyj. Może to być drobna Tarka, średnia i tarka do koreańskiej marchwi - w tej kwestii skup się na swoim guście.
Krok 4:
Sól marchewki. Po 5 minutach marchew wydziela sok - w żadnym wypadku go nie wylewaj. Ten sok jest kluczem do soczystości sałatki.
Krok 5:
Obierz czosnek, posiekaj i dodaj do marchewki. Przeszedłem goździk przez prasę, ale można go posiekać nożem lub zetrzeć na drobnej tarce. Oczywiście świeży i młody czosnek jest kluczem do korzyści z sałatki. Ale w przypadku jego braku można również użyć czosnku w proszku. Na tym etapie możesz dodać coś do sałatki według własnego gustu: może to być świeża pietruszka, koperek, kolendra lub suszone zioła prowansalskie lub po prostu mielony pieprz.
Krok 6:
Dodaj majonez. Wiem, że nie wszyscy używają majonezu. Dlatego całkiem możliwe jest użycie zamiast tego śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu. Jeśli masz zapalenie ucha, aby uzyskać bardziej zdrową i dietetyczną opcję, możesz doprawić sałatkę naturalnym jogurtem, a nawet kefirem lub sfermentowanym mlekiem.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko, włóż do salaterki.
Krok 8:
Taka sałatka jest obfita i aromatyczna! Spodoba się wszystkim! Smacznego!
podawaj taką sałatkę z mięsem, rybą lub drobiem jako dodatek lub jako sałatkę z ziemniakami lub ryżem.
ponadto uważam, że taka pikantna sałatka może ozdobić nawet świąteczny stół.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g