dżem śliwkowy w powolnej kuchence bez pestek

spróbuj podać go do herbaty, a zapomnisz o innych deserach! Lato, słońce, Domek letniskowy. Wokół jest pełno dojrzałych jagód i owoców, ale wszyscy wiemy, jak szybko mija ten czas i nadchodzi zimno. Chcę zachować dla siebie przynajmniej kawałek, kawałek letniego święta, dlatego wszystkie umiejętne gospodynie domowe zaczynają gotować dżem. W końcu jest to cały rytuał-zbiór, wybór najbardziej dojrzałych owoców i sama świętość, długi proces gotowania. Ale dla zbyt zajętych istnieje sposób na przyspieszenie tego procesu, a mimo to cieszenie się wspaniałym smakiem to dżem w powolnej kuchence. Dziś chcę zaproponować Wam przepis z moim ulubionym owocem, śliwką. Oprócz subtelnego smaku i aromatu śliwka ma wiele zalet, zawiera witaminę P, sole potasu i wspomaga eliminację cholesterolu. Dlatego dżem śliwkowy można jeść bez wyrzutów sumienia, nawet dla zwolenników zdrowej diety. W tym przepisie jest jedna drobna cecha, dodatek korzenia imbiru do śliwek, który pozwala na pełniejsze otwarcie smaku i dodaje pikantnego smaku gotowemu daniu. Wskazane jest stosowanie świeżego imbiru, jest bardziej aromatyczny, ale nadaje się również suszony.
lenaiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 52 g
208 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 30 min

będziemy gotować w powolnej kuchence o pojemności 5 litrów, mocy 850 watów.

jeśli, podobnie jak ja, lubisz znajdować kawałki owoców w dżemie, wybierz twardsze owoce, nawet nie do końca Dojrzałe. Należy je pokroić na połówki i zdobyć kości.

włóż cukier do miski multicookera i napełnij wodą, ustaw tryb "Gotowanie na parze" na 5-10 minut (aż cukier się rozpuści), następnie wlej śliwki i w tym samym trybie zagotuj ponownie 5-10 minut. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia owoców, a do tego uważnie monitorujemy powierzchnię, a gdy pojawią się pierwsze bąbelki i piana, wyjmujemy miskę i pozostawiamy do ostygnięcia. Nie musisz wyjmować dżemu na zimno, doskonale ostygnie w temperaturze pokojowej w około 5 godzin.

pokrój imbir na kawałki (lub na tarce, jeśli nie chcesz go znaleźć w dżemie), Dodaj do schłodzonych śliwek i ponownie do powolnej kuchenki. Gotujemy w trybie multi-pot, w temperaturze 120°C przez 10 minut, bez zamykania pokrywki garnka.

dżem jest gotowy! Do długotrwałego przechowywania wkładamy go do wysterylizowanych słoików, schładzamy do góry nogami i usuwamy w chłodne miejsce. Jeśli zamierzamy spróbować któregoś dnia, po prostu wkładamy go do lodówki w czystej misce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy