skład / składniki
metoda gotowania
będziemy gotować w powolnej kuchence o pojemności 5 litrów, mocy 850 watów.
jeśli, podobnie jak ja, lubisz znajdować kawałki owoców w dżemie, wybierz twardsze owoce, nawet nie do końca Dojrzałe. Należy je pokroić na połówki i zdobyć kości.
włóż cukier do miski multicookera i napełnij wodą, ustaw tryb "Gotowanie na parze" na 5-10 minut (aż cukier się rozpuści), następnie wlej śliwki i w tym samym trybie zagotuj ponownie 5-10 minut. Ważne jest, aby nie dopuścić do wrzenia owoców, a do tego uważnie monitorujemy powierzchnię, a gdy pojawią się pierwsze bąbelki i piana, wyjmujemy miskę i pozostawiamy do ostygnięcia. Nie musisz wyjmować dżemu na zimno, doskonale ostygnie w temperaturze pokojowej w około 5 godzin.
pokrój imbir na kawałki (lub na tarce, jeśli nie chcesz go znaleźć w dżemie), Dodaj do schłodzonych śliwek i ponownie do powolnej kuchenki. Gotujemy w trybie multi-pot, w temperaturze 120°C przez 10 minut, bez zamykania pokrywki garnka.
dżem jest gotowy! Do długotrwałego przechowywania wkładamy go do wysterylizowanych słoików, schładzamy do góry nogami i usuwamy w chłodne miejsce. Jeśli zamierzamy spróbować któregoś dnia, po prostu wkładamy go do lodówki w czystej misce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g