skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Najpierw przygotuj biszkopt czekoladowy. To prawda, że w istocie nie jest to klasyczny biszkopt, ale okazuje się niezwykle delikatny, przewiewny i bardzo wilgotny.
Krok 2:

Połącz mąkę, kakao w proszku, sodę i proszek do pieczenia. Przesiać wszystko razem 1-2 razy.
Krok 3:

W dużej misce rozbijamy trzy jaja kurze i dodajemy do nich granulowany cukier.
Krok 4:

Ubij jajka z cukrem mikserem przez 5-6 minut. Powinniśmy uzyskać bujną i gęstą masę.
Krok 5:

Weź trzepaczkę i delikatnie wymieszaj masę jajeczną, najpierw wlej skondensowane mleko
Krok 6:

A następnie dodaj śmietanę. Delikatnie mieszaj, aż będzie całkowicie jednorodny.
Krok 7:

W kilku krokach dodaj suche składniki.
Krok 8:

I dokładnie wymieszaj, powinniśmy uzyskać gładkie, umiarkowanie gęste ciasto.
Krok 9:

Dno miski Multicooker jest wyłożone papierem do pieczenia, boki nie są smarowane. Wlej nasze ciasto do miski.
Krok 10:

Pieczemy biszkopt czekoladowy w trybie & quot; pieczenie" przez 1 godzinę lub dłużej. Czas będzie zależał od mocy wolnowaru i średnicy miski (mój Wolnowar ma 1300 watów, a średnica miski wynosi 23 cm, pieczenie zajęło dokładnie 1 godzinę). Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.
Krok 11:

Gotowy biszkopt niech ostygnie w misce przez 10-15 minut, po czym ostrożnie przechodzimy wzdłuż ścianek miski silikonową szpatułką (aby oddzielić biszkopt od boków) i obracamy biszkopt na stojaku do gotowania na parze. W tej formie natychmiast na stojaku zostawiamy biszkopt, aż całkowicie ostygnie (zostawiłem biszkopt na kolejną noc, ale jeśli nie masz czasu, możesz tego nie robić).
Krok 12:

Przygotuj krem czekoladowy.
Krok 13:

Rozpuść czarną (lub mleczną) czekoladę w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Utop w sposób, który jest dla Ciebie wygodniejszy, ale najważniejsze jest, aby nie przegrzewać czekolady, w przeciwnym razie zostanie ona zabrana w grudki. Odłóż rozpuszczoną czekoladę na bok, aby trochę ostygła.
Krok 14:

W międzyczasie masło o temperaturze pokojowej przenosimy do miski i ubijamy przez kilka minut, aż będzie puszyste.
Krok 15:

Bez wyłączania miksera dodaj mleko skondensowane małymi porcjami. Ubijaj, aż uzyskasz jednorodną i bujną śmietanę.
Krok 16:

Dodaj przesiany proszek kakaowy i rozpuszczoną czekoladę do powstałej śmietany.
Krok 17:

I ubij mikserem do uzyskania gładkości. Krem jest gotowy. Nawiasem mówiąc, taki krem można przygotować tylko z kakao w proszku lub tylko z czekoladą, okaże się również pyszny.
Krok 18:

Przystępujemy do montażu ciasta. Całkowicie schłodzony biszkopt kroimy na 3 ciasta. Jeśli twój wierzchołek herbatnika okazał się nie równy, ale z guzkiem, najpierw wyrównaj wierzch herbatnika.
Krok 19:

Rozłóż jedno ciasto na talerzu lub stojaku na ciasto. Na wierzch nakładamy na niego połowę kremu.
Krok 20:

Za pomocą szpatułki wyrównaj krem na całej powierzchni ciasta.
Krok 21:

Rozłóż drugie ciasto na wierzchu i przykryj pozostałym kremem.
Krok 22:

I połóż Ostatnie ciasto na wierzchu, lekko dociśnij ręką, aby góra była równa.
Krok 23:

Nadmiar kremu z boków czyścimy szpatułką lub szpatułką.
Krok 24:

Dżem, jeśli jest bardzo gęsty, lekko podgrzej w kuchence mikrofalowej i posmaruj nim wierzch ciasta. W tej formie wysyłamy ciasto do lodówki na 1 godzinę, w tym czasie dżem powinien się chwycić.
Krok 25:

Przygotuj lukier.
Krok 26:

W misce rozprowadzamy czekoladę połamaną na małe kawałki (mam 50 g czerni i 50 g mleka), dodajemy do niej masło i śmietanę.
Krok 27:

Ogrzej masę w kuchence mikrofalowej przez 30-40 sekund.
Krok 28:

I dokładnie wymieszaj, aż będzie całkowicie jednorodny. Jeśli nagle w glazurze nadal są kawałki czekolady, delikatnie podgrzej je ponownie w kuchence mikrofalowej (dosłownie 10-15 sekund).
Krok 29:

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i przenosimy na ruszt. Pod spodem pod kratą pokrywamy arkusz pergaminu lub po prostu umieszczamy blachę do pieczenia.
Krok 30:

Przykryj ciasto lukrem. To wszystko, ciasto Praga jest gotowe. Wysyłamy go do lodówki na 3-4 godziny, aby lukier zestalił się, a samo ciasto zostało namoczone.
Krok 31:

Dodatkowo udekorowałem ciasto, ale wcale nie jest to konieczne. Aby uzyskać dodatkową dekorację, ubiłem 100 g ciężkiej śmietany z 1 łyżką cukru pudru, a na koniec dodałem więcej resztek polewy czekoladowej. Okazało się, że jest to bardzo smaczny krem czekoladowy. Za pomocą torby cukierniczej z dyszą gwiazda zrobiła bok wokół ciasta, a na górze po prostu wycisnęła małe loki. Napis wykonany z rozpuszczonej białej czekolady.
Krok 32:

Ciasto Praga jest gotowe, możesz je podać!
Krok 33:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g

