ketchup w powolnej kuchence na zimę

Masz dość sosu sklepowego? Spróbuj zrobić pyszny domowy keczup! Gotowanie nie jest trudne, co jest dla mnie plusem. Okazuje się bardzo smaczny, znacznie smaczniejszy niż zakupione sosy, zwłaszcza jeśli dodasz różne przyprawy. Cóż, o wiele bardziej przydatne.
Nat27Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
41 kcal
IG: 63 / 0 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

aby przygotować keczup w powolnej kuchence, najpierw przygotuj warzywa i owoce: umyj je, obierz jabłko i usuń rdzeń, musisz wyciąć łodygi z pomidorów i papryki. Pokrój wszystko w średnie kostki.

obierz cebulę i drobno ją posiekaj, dodaj do mieszanki jabłkowo-pomidorowej. Umieść tam 2 łyżki. l. cukier, sól i przyprawy, wymieszaj. Teraz ustaw przyszły keczup do gotowania w powolnej kuchence na godzinę, włączając tryb "duszenie".

po godzinie odcedź bulion, zachowując tylko trochę i zmiel warzywa blenderem. Dodaj skrobię, dobrze wymieszaj.

teraz keczup można przenieść do słoików i po odczekaniu, aż ostygnie, włożyć do lodówki. Domowy sos jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy