dżem z cukinii z cytryną w powolnej kuchence
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Cukinię myjemy, obieramy ze skóry i nasion, kroimy w drobną kostkę.
2. Cytryny dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki (nie trzeba obierać Skórki).
3. Przygotowane składniki układamy w misce multicookera, wlewamy cukier. Pozostaw na około godzinę, aby cukinia i cytryny wypuściły sok.
4. A teraz włączamy tryb "Multipowar" i wybierając temperaturę 160 stopni, doprowadzamy masę do wrzenia.
5. Wlej kwas cytrynowy do gorącego dżemu, wymieszaj i pozostaw na kilka godzin, aby masa ostygła do temperatury pokojowej.
6. Ponownie zagotuj dżem i wlej go na gorąco do sterylnych słoików.
7. Zamykamy przysmak sterylnymi blaszanymi pokrywkami i przechowujemy.
Słodka zima dla Ciebie i pyszne preparaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g