dżem z cukinii z cytryną w powolnej kuchence

Egzotyczny bursztynowy dżem w powolnej kuchence! . Dżem z cukinii można słusznie uznać za egzotyczny: ma bardzo niezwykły smak, a cytryna dodaje pikanterii i świeżości. Spróbuj zrobić taki dżem, zaskocz swoich krewnych!
BezstAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 48 g
191 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

1. Cukinię myjemy, obieramy ze skóry i nasion, kroimy w drobną kostkę.

2. Cytryny dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki (nie trzeba obierać Skórki).

3. Przygotowane składniki układamy w misce multicookera, wlewamy cukier. Pozostaw na około godzinę, aby cukinia i cytryny wypuściły sok.

4. A teraz włączamy tryb "Multipowar" i wybierając temperaturę 160 stopni, doprowadzamy masę do wrzenia.

5. Wlej kwas cytrynowy do gorącego dżemu, wymieszaj i pozostaw na kilka godzin, aby masa ostygła do temperatury pokojowej.

6. Ponownie zagotuj dżem i wlej go na gorąco do sterylnych słoików.

7. Zamykamy przysmak sterylnymi blaszanymi pokrywkami i przechowujemy.

Słodka zima dla Ciebie i pyszne preparaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy