skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto wielkanocne z rodzynkami w wypiekaczu do chleba? Przygotuj jedzenie. Masło powinno być wysokiej jakości, zgodne z GOST. Wyjmij go z lodówki wcześniej, aby zmiękł. Wybierz drożdże szybko działające, takie, które natychmiast miesza się z mąką, bez wcześniejszej aktywacji. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Rodzynki zalej wrzącą wodą przez 10 minut. Podgrzej mleko do stanu ciepłego, około 38°C, powinno stać się ciepłe, a nie gorące-gorące mleko zabije żywy organizm drożdży.
Krok 3:
Weź wiadro Maszyny do chleba, Ustaw łopatkę mieszadła. W moim modelu produkty do ciasta układa się w następujący sposób-najpierw są płynne składniki, a następnie suche. W innych modelach kolejność zakładek może się różnić, patrz instrukcje dla wypiekacza do chleba. Wlej ciepłe mleko do wiadra, rozbij jajka.
Krok 4:
Włóż miękkie masło. Dodaj cukier, sól i wanilinę.
Krok 5:
Rodzynki na parze odłożyć na sito i spłukać pod bieżącą wodą, a następnie ułożyć na ręczniku papierowym. Wysusz rodzynki i włóż do wiadra.
Krok 6:
Przesiej mąkę, robię to bezpośrednio nad wiadrem, możesz przesiać mąkę wcześniej nad miską.
Krok 7:
Posyp drożdżami. Ustaw wiadro w wypiekaczu do chleba. Wybierz program & quot; Francuski bochenek lub chleb & quot;, w zależności od modelu. Waga 500 gramów, zawsze stawiam jasną skórkę, mój Wypiekacz do chleba bardzo smaży wszelkie wypieki. Patrzysz na swój model, możesz zrobić średnio wysmażoną skórkę.
Krok 8:
Włącz program. Najpierw jest ugniatanie ciasta. Zawsze pomagam szpatułką, zeskrobując mąkę ze ścian i obserwując konsystencję ciasta. Mój tym razem był bardzo płynny, wsypałem około 4 łyżek mąki. Właściwe ciasto powinno zebrać się w grudkę i całkowicie odejść od ścian. Gdy ciasto osiągnie taki stan, zamknij pokrywkę i nie otwieraj jej dalej-ciasto zacznie rosnąć.
Krok 9:
Mój program trwał około 3 godzin, ciasto bardzo urosło, prawie do wieczka. Po sygnale zakończenia Otwórz pokrywę i pozostaw na 10 minut. Następnie wyjmij wiadro i wytrząśnij z niego ciasto. Należy pamiętać, że przy odpowiedniej konsystencji ciasta łopatka powinna pozostać w wiadrze, a nie utknąć w produkcie.
Krok 10:
Moje ciasto jest jak zawsze lekko opalone, ale nie wpłynęło to w żaden sposób na smak. Schłodzić ciasto i udekorować według własnych upodobań. Zrobiłam lukier z białka i proszku. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g