skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Żelatynę zalać przegotowaną wodą i pozostawić do spęcznienia. Ilość żelatyny może być inna - różni się zarówno jakością, odmianą, jak i producentami. Dlatego przeczytaj instrukcje na opakowaniu i dodaj żelatynę.
Krok 3:
Połącz śmietanę z cukrem pudrem i wymieszaj.
Krok 4:
Żelatynę rozgrzać do całkowitego rozpuszczenia.
Krok 5:
Wlej żelatynę do mieszanki śmietany. Wymieszać.
Krok 6:
Podziel śmietanę na dwie równe części. W jednej części przesiać kakao i szybko wymieszać, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Połóż 1-2 łyżki na dnie kremów. l masa czekoladowa i nałóż tę samą porcję białego kremu na wierzch. Naprzemiennie warstwy, wypełnij miski. Wręcz przeciwnie, możesz zacząć od białej warstwy.
Krok 8:
Następnie na powierzchni kremu wykonaj wzór w kształcie pajęczyny: końcówką wykałaczki narysuj proste linie od środka do krawędzi. Wstaw deser do lodówki na 2-3 godziny.
aby uniknąć grudek, możesz przesiać kakao i cukier puder przez sito.
proszki można dodać zarówno więcej, jak i mniej, w zależności od tego, jak słodka galaretka chcesz skończyć.
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g