galaretka z kwaśnej śmietany i kakao

zaskocz swoich gości pięknie zaprojektowaną galaretką. Ta galaretka z kwaśnej śmietany i kakao może być jednokolorowa i nie zawracać sobie głowy podziałem na dwie części, ale nie jestem przyzwyczajony do pójścia łatwą drogą. Poza tym chciałem nauczyć się robić pajęczynę na deserach - nigdy tego nie robiłam ze wstydu. Taka galaretka jest idealna na stół noworoczny lub na Walentynki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 53 % 23 g
230 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę zalać przegotowaną wodą i pozostawić do spęcznienia. Ilość żelatyny może być inna - różni się zarówno jakością, odmianą, jak i producentami. Dlatego przeczytaj instrukcje na opakowaniu i dodaj żelatynę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz śmietanę z cukrem pudrem i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Żelatynę rozgrzać do całkowitego rozpuszczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej żelatynę do mieszanki śmietany. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel śmietanę na dwie równe części. W jednej części przesiać kakao i szybko wymieszać, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż 1-2 łyżki na dnie kremów. l masa czekoladowa i nałóż tę samą porcję białego kremu na wierzch. Naprzemiennie warstwy, wypełnij miski. Wręcz przeciwnie, możesz zacząć od białej warstwy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie na powierzchni kremu wykonaj wzór w kształcie pajęczyny: końcówką wykałaczki narysuj proste linie od środka do krawędzi. Wstaw deser do lodówki na 2-3 godziny.

aby uniknąć grudek, możesz przesiać kakao i cukier puder przez sito.

proszki można dodać zarówno więcej, jak i mniej, w zależności od tego, jak słodka galaretka chcesz skończyć.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy