skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Lepiej wybrać śmietankę mleczną 33%. Możesz wziąć mniej tłuszczu, ale nie radzę brać tłuszczu poniżej 20%, mimo to sos powinien okazać się bardzo aromatyczny i kremowy. Delikatność sosu będzie w dużej mierze zależeć od wyboru śmietany. Lepiej nie zastępować parmezanu innymi twardymi serami, ponieważ ma bardzo bogaty jasny smak i trudno jest znaleźć dla niego wysokiej jakości zamiennik. To prawda, że ser cheddar będzie bardzo dobry w tym sosie.
Krok 2:
Włóż masło do rondla i rozpuść je na średnim ogniu, nie doprowadzaj masła do wrzenia i piany. W tym czasie obierz czosnek i pokrój go nożem bardzo drobno. Jeśli grubo posiekasz czosnek, sos nie będzie jednorodny. Gdy masło się rozpuści, dodaj ogień, włóż posiekany czosnek i lekko podsmaż, tylko po to, aby masło miało przyjemny aromat, nie musisz smażyć czosnku na węgle.
Krok 3:
Przez sito wlej mąkę pszenną do rondla i wymieszaj szybkimi ruchami. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, w ten sposób unikniesz tworzenia się grudek mąki, nie są one dla nas potrzebne w sosie. Smaż mąkę przez 1-2 minuty, mieszając silikonową szpatułką.
Krok 4:
Następnie wlej zimną śmietanę cienkim strumieniem do rondla. Śmietankę mleczną należy wlewać stopniowo z tego samego powodu, aby uniknąć tworzenia się grudek, a ze względu na to, że śmietana jest z lodówki, SOS okaże się gęstszy i bardziej jednorodny. Ciągle mieszając, kontynuuj gotowanie sosu na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. To prawda, że prześwietlanie sosu na ogniu nie jest konieczne, sos powinien spłynąć z łopatki.
Krok 5:
Dodaj pieprz czarny mielony pieprz, sól i dodaj startą parmezn. Lepiej jest używać świeżo zmielonej papryki, ponieważ da ona większy smak. Polecam zakup parmezanu w sklepie już startym, bardzo trudno będzie go również drobno posiekać w domu. Wymieszaj sos i zdejmij ogień. Pozwól sosowi nieco ostygnąć, a następnie posmakuj i dopraw pieprzem i solą, jeśli to konieczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g