serowo-czosnkowy sos z serem i śmietaną

uniwersalny sos, który pasuje do prawie wszystkich potraw! Oceńcie sami. Wiele przystawek będzie się bawić w nowy sposób, niezależnie od tego, czy są to gotowane brokuły, czy pieczone w piekarniku ziemniaki, i oczywiście SOS świetnie komponuje się z włoskim makaronem. Sos ten można również podawać z rybami, drobiem, mięsem. Świetną opcją będą grzanki.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 78 % 42 g
węglowodany 7 % 4 g
398 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Lepiej wybrać śmietankę mleczną 33%. Możesz wziąć mniej tłuszczu, ale nie radzę brać tłuszczu poniżej 20%, mimo to sos powinien okazać się bardzo aromatyczny i kremowy. Delikatność sosu będzie w dużej mierze zależeć od wyboru śmietany. Lepiej nie zastępować parmezanu innymi twardymi serami, ponieważ ma bardzo bogaty jasny smak i trudno jest znaleźć dla niego wysokiej jakości zamiennik. To prawda, że ser cheddar będzie bardzo dobry w tym sosie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło do rondla i rozpuść je na średnim ogniu, nie doprowadzaj masła do wrzenia i piany. W tym czasie obierz czosnek i pokrój go nożem bardzo drobno. Jeśli grubo posiekasz czosnek, sos nie będzie jednorodny. Gdy masło się rozpuści, dodaj ogień, włóż posiekany czosnek i lekko podsmaż, tylko po to, aby masło miało przyjemny aromat, nie musisz smażyć czosnku na węgle.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przez sito wlej mąkę pszenną do rondla i wymieszaj szybkimi ruchami. Pamiętaj, aby przesadzić mąkę, w ten sposób unikniesz tworzenia się grudek mąki, nie są one dla nas potrzebne w sosie. Smaż mąkę przez 1-2 minuty, mieszając silikonową szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej zimną śmietanę cienkim strumieniem do rondla. Śmietankę mleczną należy wlewać stopniowo z tego samego powodu, aby uniknąć tworzenia się grudek, a ze względu na to, że śmietana jest z lodówki, SOS okaże się gęstszy i bardziej jednorodny. Ciągle mieszając, kontynuuj gotowanie sosu na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. To prawda, że prześwietlanie sosu na ogniu nie jest konieczne, sos powinien spłynąć z łopatki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pieprz czarny mielony pieprz, sól i dodaj startą parmezn. Lepiej jest używać świeżo zmielonej papryki, ponieważ da ona większy smak. Polecam zakup parmezanu w sklepie już startym, bardzo trudno będzie go również drobno posiekać w domu. Wymieszaj sos i zdejmij ogień. Pozwól sosowi nieco ostygnąć, a następnie posmakuj i dopraw pieprzem i solą, jeśli to konieczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy