skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować jagnięcinę? Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie mięso dla Kharcho. Wybiera się mięso jagnięce w wieku od 3 miesięcy do jednego roku. Sam miąższ powinien być jędrny i elastyczny. Można to sprawdzić, naciskając na powierzchnię. Jeśli szybko wyzdrowieje, oznacza to, że mięso jest świeże. Zwróć uwagę na kolor tłuszczu jagnięcego – powinien być jasny. Jeśli jest żółtawy, masz przed sobą stare mięso. Powąchaj jagnięcinę-zapach nie powinien odpychać.
Krok 2:
Gotuj bulion jagnięcy do miękkości. Może to zająć od półtorej do dwóch godzin. Gotowałem przez dwie godziny. Wyjmij mięso z patelni i pozwól mu trochę ostygnąć.
Krok 3:
Oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki o wielkości około dwóch centymetrów.
Krok 4:
Wsyp ryż do bulionu i gotuj przez około 10 minut dłużej.
Krok 5:
Drobno posiekaj cebulę i usmaż na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego, wyślij na patelnię. Dodaj pokrojony w drobną kostkę korzeń pietruszki, mieloną kolendrę, liście laurowe i czarne ziarna pieprzu. Gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj mięso oddzielone od kości.
Krok 6:
Posiekaj czosnek w wygodny dla Ciebie sposób.
Krok 7:
Dodaj sos tkemali, ostrą czerwoną paprykę, koperek, szafran imeretyński, przyprawę chmielowo-suneli. Sól i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 8:
Drobno posiekaj umyte i wysuszone warzywa.
Krok 9:
Dodaj warzywa i posiekany czosnek do zupy. Dopraw do smaku. Wyłącz ogrzewanie, zamknij pokrywkę i pozwól mu się zaparzyć. Klasyczna zupa kharcho z jagnięciną jest gotowa, smacznego.
zupa kharcho jest bardzo lubiana przez mojego męża. Wcześniej gotowałem z wołowiną i ziemniakami. Ciekawe było wypróbowanie klasycznego, oryginalnego przepisu. Chcę powiedzieć, że obie opcje są dobre na swój sposób. Klasyczna zupa kharcho z jagnięciną okazała się bardzo smaczna, obfita, bogata, pikantna. Mięso okazało się miękkie i bardzo smaczne, a w zupie jest ich całkiem sporo. Stopień ostrości i ilość przypraw można dostosować do własnych upodobań. Bardzo smaczne jest jedzenie takiej zupy z miękkim chlebem pita. Zupa kharcho szybko pomoże zaspokoić głód i zapewni uczucie sytości przez długi czas.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal / 100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal / 100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal / 100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g