Klasyczna gruzińska zupa jagnięca Kharcho

gęsta, bogata, pikantna i niesamowicie pyszna zupa. Zupę tę można uznać za wizytówkę kuchni gruzińskiej. Klasyczna wersja zupy składa się z jagnięciny z dodatkiem ryżu, sosu tkemali i pikantnych ziół.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 27 % 9 g
187 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować jagnięcinę? Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie mięso dla Kharcho. Wybiera się mięso jagnięce w wieku od 3 miesięcy do jednego roku. Sam miąższ powinien być jędrny i elastyczny. Można to sprawdzić, naciskając na powierzchnię. Jeśli szybko wyzdrowieje, oznacza to, że mięso jest świeże. Zwróć uwagę na kolor tłuszczu jagnięcego – powinien być jasny. Jeśli jest żółtawy, masz przed sobą stare mięso. Powąchaj jagnięcinę-zapach nie powinien odpychać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj bulion jagnięcy do miękkości. Może to zająć od półtorej do dwóch godzin. Gotowałem przez dwie godziny. Wyjmij mięso z patelni i pozwól mu trochę ostygnąć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki o wielkości około dwóch centymetrów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wsyp ryż do bulionu i gotuj przez około 10 minut dłużej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj cebulę i usmaż na patelni z niewielką ilością oleju roślinnego, wyślij na patelnię. Dodaj pokrojony w drobną kostkę korzeń pietruszki, mieloną kolendrę, liście laurowe i czarne ziarna pieprzu. Gotuj przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj mięso oddzielone od kości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj czosnek w wygodny dla Ciebie sposób.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sos tkemali, ostrą czerwoną paprykę, koperek, szafran imeretyński, przyprawę chmielowo-suneli. Sól i gotuj przez kolejne 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj umyte i wysuszone warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj warzywa i posiekany czosnek do zupy. Dopraw do smaku. Wyłącz ogrzewanie, zamknij pokrywkę i pozwól mu się zaparzyć. Klasyczna zupa kharcho z jagnięciną jest gotowa, smacznego.

zupa kharcho jest bardzo lubiana przez mojego męża. Wcześniej gotowałem z wołowiną i ziemniakami. Ciekawe było wypróbowanie klasycznego, oryginalnego przepisu. Chcę powiedzieć, że obie opcje są dobre na swój sposób. Klasyczna zupa kharcho z jagnięciną okazała się bardzo smaczna, obfita, bogata, pikantna. Mięso okazało się miękkie i bardzo smaczne, a w zupie jest ich całkiem sporo. Stopień ostrości i ilość przypraw można dostosować do własnych upodobań. Bardzo smaczne jest jedzenie takiej zupy z miękkim chlebem pita. Zupa kharcho szybko pomoże zaspokoić głód i zapewni uczucie sytości przez długi czas.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal / 100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal / 100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Tkemali - 418   kcal/100g

Podobne przepisy