solenie ogórków w beczce na zimę na zimno

niezrównanie pyszne, najbardziej aromatyczne, chrupiące i soczyste! Solenie ogórków w beczce na zimę na zimno to najlepszy sposób na domowe przygotowanie zimnej przekąski. Ogórki ozdobią każdą ucztę i świąteczny stół. Są apetycznie chrupiące, okazują się niezwykle smaczne, koniecznie spróbuj!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
15 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 21 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować ogórki w beczce na zimę na zimno? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście. Lepiej jest wziąć małe ogórki, mniej więcej tego samego rozmiaru. Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. W tym czasie zostaną nasycone wilgocią i staną się elastyczne i chrupiące.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ogórki i odetnij punkty mocowania łodygi i kwiatów. Obierz czosnek i spłucz. Umyj pachnące liście porzeczki i maliny. Opłucz liście chrzanu i parasole kopru włoskiego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj drewnianą beczkę. Wlej do niego wodę i sprawdź, czy nie przecieka. Dokładnie umyj i spłucz beczkę. Przetrzyj wnętrze krawędzi beczki i pokrywkę czosnkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż część arkuszy porzeczek, liści malin, parasoli koperkowych i chrzanu na dnie drewnianego pojemnika. Najpierw pamiętaj o liściach rękami, aby stały się bardziej pachnące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój małe ząbki czosnku na pół wzdłuż, a większe na 4 części. Wyślij część czosnku do beczki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść połowę ogórków w beczce ciasno do siebie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż warstwę z liśćmi, koperkiem i czosnkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie ułóż pozostałe ogórki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ogórki liśćmi chrzanu, jak na zdjęciu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj solankę. W zimnej wodzie rozpuść sól. Aby nie pomylić się z ilością wody potrzebnej do marynowania ogórków, przygotowuję solankę w porcjach, po 1 litr. W przypadku ogórków średniej wielkości soli biorę 3 łyżki stołowe bez zjeżdżalni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej solankę do beczki z ogórkami aż do góry. Solanka powinna pokrywać arkusze chrzanu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ustaw ucisk na górze, aby zawartość beczki nie unosiła się na powierzchnię. Używam spodka o odpowiednim rozmiarze i kładę kamień lub butelkę z wodą na wierzchu. Pozostaw beczkę w temperaturze pokojowej na trzy dni. Po określonym czasie usuń górne arkusze chrzanu i przykryj ogórki spodkiem. Zamknij beczkę pokrywką i włóż do lodówki w celu dalszego solenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pierwszą próbkę usuwamy za kilka tygodni. Ogórki będą w pełni gotowe za 3-4 tygodnie. Im dłużej ogórki będą solone, tym smaczniejsze będą.

takie ogórki doskonale uzupełnią Twój świąteczny stół. Są idealne jako przekąska. 
doskonale łączą ogórki z beczki z ziemniakami gotowanymi na różne sposoby i daniami mięsnymi. 

smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy