skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować ogórki w beczce na zimę na zimno? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście. Lepiej jest wziąć małe ogórki, mniej więcej tego samego rozmiaru. Moczyć ogórki w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. W tym czasie zostaną nasycone wilgocią i staną się elastyczne i chrupiące.
Krok 2:
Umyj ogórki i odetnij punkty mocowania łodygi i kwiatów. Obierz czosnek i spłucz. Umyj pachnące liście porzeczki i maliny. Opłucz liście chrzanu i parasole kopru włoskiego.
Krok 3:
Przygotuj drewnianą beczkę. Wlej do niego wodę i sprawdź, czy nie przecieka. Dokładnie umyj i spłucz beczkę. Przetrzyj wnętrze krawędzi beczki i pokrywkę czosnkiem.
Krok 4:
Połóż część arkuszy porzeczek, liści malin, parasoli koperkowych i chrzanu na dnie drewnianego pojemnika. Najpierw pamiętaj o liściach rękami, aby stały się bardziej pachnące.
Krok 5:
Pokrój małe ząbki czosnku na pół wzdłuż, a większe na 4 części. Wyślij część czosnku do beczki.
Krok 6:
Umieść połowę ogórków w beczce ciasno do siebie.
Krok 7:
Następnie ułóż warstwę z liśćmi, koperkiem i czosnkiem.
Krok 8:
Ponownie ułóż pozostałe ogórki.
Krok 9:
Przykryj ogórki liśćmi chrzanu, jak na zdjęciu.
Krok 10:
Przygotuj solankę. W zimnej wodzie rozpuść sól. Aby nie pomylić się z ilością wody potrzebnej do marynowania ogórków, przygotowuję solankę w porcjach, po 1 litr. W przypadku ogórków średniej wielkości soli biorę 3 łyżki stołowe bez zjeżdżalni.
Krok 11:
Wlej solankę do beczki z ogórkami aż do góry. Solanka powinna pokrywać arkusze chrzanu.
Krok 12:
Ustaw ucisk na górze, aby zawartość beczki nie unosiła się na powierzchnię. Używam spodka o odpowiednim rozmiarze i kładę kamień lub butelkę z wodą na wierzchu. Pozostaw beczkę w temperaturze pokojowej na trzy dni. Po określonym czasie usuń górne arkusze chrzanu i przykryj ogórki spodkiem. Zamknij beczkę pokrywką i włóż do lodówki w celu dalszego solenia.
Krok 13:
Pierwszą próbkę usuwamy za kilka tygodni. Ogórki będą w pełni gotowe za 3-4 tygodnie. Im dłużej ogórki będą solone, tym smaczniejsze będą.
takie ogórki doskonale uzupełnią Twój świąteczny stół. Są idealne jako przekąska.
doskonale łączą ogórki z beczki z ziemniakami gotowanymi na różne sposoby i daniami mięsnymi.
smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g