skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szynkę z kurczaka w szynce? Przygotuj produkty według listy. Mięso powinno być dobrze schłodzone, jeszcze wygodniej będzie je pokroić. Biorę mięso z podudzi i ud oraz filet z kurczaka - równo ze wszystkim. Skóra, żyły, kości - usuń wszystko. Wybierz przyprawy według własnych upodobań.
Krok 2:
Oczyść mięso z podudzia, UD ze skóry, kości i pokrój na małe kawałki gdzieś 1 * 1 cm.
Krok 3:
Przełóż filet z kurczaka przez maszynkę do mięsa. Możesz wziąć kratkę ze średnimi otworami.
Krok 4:
Teraz przenieś całe mięso do dużej miski, w której wygodnie będzie je wymieszać. Dodaj sól, pieprz do smaku. Ulubione przyprawy i zioła. Dodaję mieloną paprykę dla koloru-szynka nie jest tak blada.
Krok 5:
Jeśli to możliwe, wymieszaj masę mikserem lub kombajnem. Konieczne jest, aby stała się jednorodna. I staraj się, aby mięso było schłodzone. Jeśli ciepło twoich rąk rozgrzeje się, włóż je do lodówki na 15-20 minut, aby ostygły.
Krok 6:
Umieść sprężyny w dolnej pokrywie szynki, połóż na stole, aby się nie wierciła, a sprężyny nie wyleciały. Potem mogą przebić torbę i cały sok wypłynie, a my tego nie potrzebujemy. Przykryj szynkę rękawem do pieczenia lub torbą na żywność. Weź z marginesem, aby krawędzie torby dobrze zwisały po bokach.
Krok 7:
Przenieś masę mięsną do szynki. Bardzo dobrze ubij, aby w środku nie było pustek.
Krok 8:
Zwiń krawędzie torby, przykryj pokrywką, umieść sprężyny w otworach w górnej części urządzenia. Teraz szynkę należy wysłać do lodówki na 3-4 godziny. Najlepiej na noc. Jeśli nie spiesz się, pozwól półproduktowi ostygnąć dłużej.
Krok 9:
Następnie weź duży garnek-potrzebujemy wody do przykrycia szynki podczas gotowania. Napełnij urządzenie wodą, pozwól mu się zagotować. Następnie zmniejsz ogień, woda nie powinna się gotować. Jeśli jest termometr, zmierz wodę-temperatura nie powinna być wyższa niż 85 stopni. Gotuj szynkę przez 2,5 godziny.
Krok 10:
Gdy minie czas gotowania, wyjmij szynkę z patelni i zanurz ją w pojemniku z zimną wodą na 10 minut, musisz ją schłodzić. Następnie, bez demontażu szynki, wyślij ją do lodówki na 6-7 godzin, aby szynka w niej dokładnie ostygła. Następnie zagęści się i będzie bardzo dobrze cięty.
Krok 11:
Tak wygląda gotowa szynka po nocy schładzania w lodówce. Jest gęsty, pachnie niesamowicie!
Krok 12:
Jak widać, szynka jest cudownie pokrojona. Nie kruszy się, jest soczysty i bardzo aromatyczny. Żadna kiełbasa sklepowa nigdy nie przebije domowej szynki! Zawsze możesz dać dziecku taki produkt mięsny do szkoły na kanapkę i będziesz pewien jego jakości. Tak, a dzieci nie odmówią takiej kiełbasy)
Krok 13:
Gotuj dla zdrowia! Smacznego!
po ugotowaniu takiej domowej szynki nigdy więcej nie będziesz chciał zakupionej kiełbasy! Niech poświęcisz trochę czasu na jego przygotowanie, w wyniku czego otrzymasz prawie 1,5 kg doskonałego produktu mięsnego))
gotowanie w rzeczywistości nie trwa długo, większość czasu spędza się na chłodzeniu najpierw półproduktu, a następnie gotowego produktu. Ale w końcu delektujesz się wspaniałą mięsną przekąską!
weź pod uwagę, że białko mięsne zwija się w temperaturze od 43 do 58 stopni Celsjusza. W tej temperaturze z mięsa mielonego powstaje sztywna siatka lub rama przestrzenna, w której, podobnie jak w "gąbce", znajduje się wilgoć (sok, tłuszcz), która nadaje potrawie smak.
ważne!
inaktywacja drobnoustrojów w mięsie następuje po podgrzaniu do 72 stopni. Możesz zepsuć danie tylko przez zbyt duże ciepło. W temperaturach powyżej 90 stopni cała wilgoć związana z białkiem zostanie odcięta i odrzucona, białko zwinie się. Szynka rozpadnie się na kawałki, sucha, twarda i nie smaczna. Dlatego optymalna temperatura gotowania szynki wynosi od 75 do 85 stopni.
szynka to powszechna forma do gotowania szynki w domu. Nie ma żadnych dodatkowych supermocy. Jest to pojemnik do nadania odpowiedniego zaokrąglonego kształtu domowej szynki. Dlatego można go zastąpić dowolnymi improwizowanymi środkami.
należy pamiętać, że temperatura gotowania szynki nie powinna przekraczać 85 stopni. A gotowanie zatrzymuje się, gdy temperatura wewnątrz bochenka mięsa osiągnie 69-71 stopni. W przeciwnym razie szynka po prostu wyschnie lub rozgotuje się.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g